Господарі заміських будинків в наш час при продумуванні питань обігріву житла мають дуже широкі можливості вибору. Асортимент котельного обладнання та всіх необхідних комплектуючих для створення ефективної системи опалення, стосовно до наявних умов – надзвичайно широкий. Тим не менш, дуже багато власники бажають мати у своєму будинку ще і справжню цегляну піч. Це – своєрідна данина традиціям, і створення особливого затишку, і наявність безвідмовного помічника» на випадок надзвичайних обставин.
Цегла для кладки печі який вибрати
Кладка цегляної печі – досить складний процес, що вимагає чималих професійних навичок. Зазвичай це доручається досвідченим майстрам-пічникам, послуги яких залишаються постійно затребуваними. Однак так уже «влаштовані» багато росіян, що бажають все спробувати зробити власними силами. Для цього необхідно знайти якісну, перевірену експлуатацією схему-порядовку, найбільш відповідну за розмірами і функціональністю до конкретного місця зведення. Ну а сама піч повинна бути складена з якісного матеріалу з застосуванням добре підготовленого розчину. У цій публікації буде розглянуто цегла для кладки печі який вибрати для того чи іншого відділу споруди, як оцінити якість, яких помилок слід уникати.
Навіть якщо запрошується майстер-пічник, інформація про якісний цеглі буде корисною. На жаль, чимало на цей ниві трудиться відвертих «шабашників», у яких основна мета – зірвати якомога більше грошей з господарів, завищити накладні витрати, при цьому набуваючи далеко не самий якісний матеріал. Тому незайвим буде контроль покупки цегли, яку краще проводити спільно з майстром. У всякому разі, так вдасться уникнути зайвих взаємних докорів.
Зміст статті
- 1 Відділи печі і основні навантаження, які випадають на них
- 2 Основні параметри цегли
- 3 Типи цегл за матеріалом і технологією
виготовлення
- 3.1 Силікатна цегла
- 3.2 Гіперпресована цегла
- 3.3 Керамічна цегла
- 3.4 Клінкерна цегла
- 3.5 Вогнетривка шамотна цегла
- 4 Як оцінювати цегла при виборі?
- 4.1 Відео: рекомендації по перевірці якості цегли для грубки
- 4.2 Відео: рекомендації професіонала за вибором цегли для кладки печі
- 4.3 Відео: короткий огляд цегли для печей і камінів компанії «LODE»
Відділи печі і основні навантаження, які випадають на них
Початківець майстер перш за все повинен усвідомити, що піч складається з різних відділів, кожен з яких відчуває власний «букет» навантажень різного плану – термічних, механічних, хімічних, вологісних і навіть абразивних – зокрема, оголовок труби піддається постійному впливу вітру. Стало бути, і цегла для різних елементів цієї споруди може застосовуватися різний. Можна коротко розглянути на малюнку) він не є порядовкой – це просто схематичне зображення базової конструкції печі).

Приблизна схема відділів цегляної печі
Піч – досить важку споруду, тому вимагає надійного фундаменту (поз. 1). Зазвичай відливається бетонна плита, але її немає чого «тягнути» в приміщення, так як вона є потужним акумулятором і провідником холоду від землі. Тому оптимальним буде розташувати її так, щоб вона була нижче рівня підлоги (поз. 3). А на потрібну висоту, вище рівня підлоги, для основи під подальшу кладку вже безпосередньо самої печі, краще викласти два — три суцільних ряди цегли (поз. 4). Їх відокремлюють від бетонної піти шаром гідроізоляції (поз. 2). Природно, такий основі належить витримувати навантаження всієї маси печі, тому основна ставка тут робиться на міцність цегли. Крім того, знизу можливий вплив негативних температур, тому важлива і морозостійкість матеріалу.
Область топки (поз. 5) підлягає максимальному нагріванню прямим полум’ям, і температури тут можуть бути критично високими. Тому використовується спеціальний вогнетривку цеглу, шамотний або, рідше, кварцовий.

Топка викладається вогнетривким шамотною цеглою
Області навколо топки, весь лабіринт димохідних внутрішніх каналів (поз. 6) також відчуває значні термічні навантаження, правда, вже непорівнянні з самої топкою. Тут необхідний якісний жароміцний керамічна цегла.
Звичайно, завжди хочеться, щоб піч, розташована в приміщенні, виглядала красиво. Тому верхній облицювальний шар (поз. 7) також має відповідати певним правилам. Для випадків, коли замислюється пічка з кладкою під розшивку, застосовується добре оброблений лицьова цегла, як звичайної форми, так і фігурний. Цілком можливо застосовувати цегла і з якоїсь гарної фактурною поверхнею. У тому випадку, коли в планах стоїть оздоблення печі, наприклад, оштукатурюванням або облицюванням плиткою, зовнішні дані цегли вже ролі не грають. Навпаки, трохи нерівна поверхня рядового цегли навіть переважніше для того щоб краще було зчеплення з будівельним розчином. Але в будь-якому випадку цегла повинен бути якісним, обов’язково повнотілою, з високою теплоємністю і гарною теплопередачею, так як зовнішня поверхня печі повинна добре прогріватися і випромінювати тепло в приміщення.
Все, що знаходиться вище головної засувки-в’юшки (поз. 11), можна віднести до відділу димоходу (поз. 9). Ця ділянка, як ніякий інший, відчуває навантаження з боку зовнішнього середовища. Здавалося б, температура газів, що відводяться в ньому вже не настільки висока. Однак, перепади температури і вологості на ділянках вище стельового перекриття (поз. 8), і тим більше – вище покрівлі (поз. 10), може доходити до дуже істотних значень. Так, на вулиці може стояти тріскучий мороз, а в каналі димоходу буде близько 200 ÷ 400 °С. Плюс до цього – атмосферні опади, випадання конденсату, насиченість газів, що відводяться хімічно агресивними речовинами – все це діє на матеріал вельми руйнівно.

Під дією перепадів температур всередині і зовні, конденсату, атмосферних опадів, вітру та інших факторів зовнішня частина димоходу може швидко старіти.
Оптимально використовувати два типи цеглини – для внутрішнього каналу, підвищеної стійкості, і для зовнішнього облицювання – з мінімальною теплопровідністю, щоб звести до мінімуму температурну різницю і, відповідно, обсяг конденсату.
Основні параметри цегли
Надалі в ході розгляду різновидів цегли доведеться оперувати декількома поняттями, що характеризують матеріал.
- Насамперед, це розміри цегли. За сформованою давньою традицією в наших краях застосовують одинарний цегла довжиною (Д) 250 мм, шириною (Ш) 120 мм і заввишки (В) 65 мм

Сторони цегли мають свою назву: 1 – постіль (плашка); 2 – ложок; 3 – тичок
Однак можуть зустрічатися і інші розміри, і на це слід звертати увагу при покупці матеріалу. Кілька стандартних розмірів іншого формату наведено в таблиці:
Різновид цегли | Часто застосовується позначення виду | Розміри, мм | Позначення розмірного ряду | ||
---|---|---|---|---|---|
Довжина (Д) | Ширина (Ш) | Висота (В) | |||
Цегла нормального формату (одинарний) | ДО | 250 | 120 | 65 | 1 НФ |
Цегла стандарту «Євро» | КЕ | 250 | 85 | 65 | 0,7 НФ |
Цегла потовщена | КУ | 250 | 120 | 88 | 1,4 НФ |
Цегла одинарний модульний | КМ | 288 | 138 | 65 | 1,3 НФ |
Цегла потовщена з горизонтальними пустотами | КУГ | 250 | 120 | 88 | 1,4 НФ |
Існує ще так званий пічної модуль, розмірами 230×125×65. Хоча він і вважається вже застарілою, але деякі схеми розраховані саме на нього. До речі, під нього випускається ціла лінійка вогнетривких цеглин, в тому числі і завужені і звужених зі зменшеною висотою: 230×114×65 і 230×114×40 мм.
При виборі схеми-порядовки в обов’язковому порядку слід уточнити, під який формат цегли проводилося проектування, щоб уникнути неприємних «сюрпризів».
Для викладки арочних склепінь, деяких фігурних елементів печі, для зовнішньої обробки можуть застосовуватися особливі формати цеглин.
Так, для склепінь використовуються цеглу клиноподібної форми (з ребровим або торцевим заужением). Розміри звуженою сторони у цьому разі зазначаються через дріб, наприклад: 230×114×65/45.

Приклад вогнетривкої цегли ША-45 клиноподібної форми
Для зовнішнього оздоблення застосовуються цеглини з округленими кутами або іншої нестандартної конфігурації. Все це повинно бути відображено у схемі порядовке і додається до неї таблиці з переліком необхідних матеріалів.

Одна з різновидів фасонної цегли лицювальної
- Марочна міцність цегли. Цей показник показує рівень механічного навантаження, яку здатний витримувати матеріал без появи деформацій, деструктуризації, розтріскування, кришення і т. п.
Марка міцності вказується буквеним значенням М і числом, яке показує рівень допустимого навантаження в кгс/см2. Наприклад, для кладки будь-якого з відділів печі потрібно цегла марки не нижче М150. Якщо піч масивна, двоповерхова, то часто необхідно застосовувати більш високі марки: М200 або М250. Але ось гнатися за надто високими показниками все ж не варто. Справа в тому, що для досягнення марок М300÷М500 в процесі виробництва у формувальну суміш вводять спеціальні синтетичні добавки. Для стін будинку це не має критичного значення, але для печі, яка відчуває значну термічну навантаження – це неприпустимо. Крім того, і ціна на такі марки буде значно вище.
- Морозостійкість цегли.
Цей параметр показується у маркуванні буквою F і числовим позначенням. Число показує мінімальне число циклів заморожування і відтавання цегли без втрати їм своїх експлуатаційних, в тому числі – міцнісних якостей.
Хоча для кладки печі цей параметр, здавалося б, не настільки важливий, на нього все ж варто звертати увагу, особливо при виборі матеріалу для тих відділів, які можуть піддаватися впливу негативних температур – це фундамент і димар. До речі, чим вище цей показник, тим стійкіше цегла до будь-яких, в принципі, різких температурних перепадів.
- Теплопровідність цегли.
Піч – це, насамперед, теплотехнічне споруда, її верстати повинні добре акумулювати тепло і віддавати його в приміщення. Для подібних цілей застосовується цегла з показником теплопровідності не нижче 0,61 Вт/м×°С. Виняток допустимі для зовнішньої обробки димаря, розташованого в горищному приміщенні і на відкритому повітрі – там термоізоляційні якості матеріалу йдуть, скоріше, на благо.
- Гігроскопічність, тобто здатність матеріалу вбирати вологу. Як правило, виражається у відсотках від маси цегли. Цей параметр слід мати на увазі для вибору матеріалу для відділів печі, де обов’язковий або ймовірний контакт з вологим середовищем – знову ж таки, фундамент і димар. Чим нижче гігроскопічність, то в даному випадку краще.
Типи цегл за матеріалом і технологією виготовлення
Тепер перейдемо до, власне, розгляду типів цегли, відразу супроводжуючи ремарками, для яких цілей вони можуть застосовуватися.
Силікатна цегла
Силікатна цегла зовні привертає бездоганною правильністю своїх форм, рівними поверхнями, різноманітністю колірних рішень. Він виготовляється з суміші очищеного кварцового піску та вапняних присадок (приблизне відсоткове співвідношення 90 до 10, але можуть бути і варіації). Для продукції вищої якості сировину приходить спеціальну очистку, як від вкраплень попутних мінералів, так і від органіки.

Різноманітність можливих забарвлень силікатної цегли
Отримана маса піддається формуванню і пресуванню під великим тиском при певному температурному режимі, і структура одержуваних виробів виходить досить щільною. Але така цегла хороший для внутрішніх перегородок, та ще для облицювання будівель, і то з умовою його захисної обробки. А ось для печей подібний матеріал застосування не знаходить. Силікат дуже погано тримається на глиняному розчині, а для нашого випадку це – обов’язкова умова. Другий недолік – силікатна цегла нестійкий до перепадів температур, і обов’язково почне вбирати вологу, що призведе до його швидкого руйнування. Так і теплоємність матеріалу невисока – піч буде надмірно швидко віддавати тепло і остигати.
Для фундаменту він теж не годиться – з-за близькості до грунтової вологи і не видатних міцнісних показників. Єдине місце, де з великою оглядкою можна його застосувати – це зовнішня облицювання димаря, але навіть там від подібного експерименту краще відмовитися.
Гіперпресована цегла
Цей тип цегли найчастіше виробляють з відсівів гірських порід вапняної групи (черепашник, доломіт, вапняк, мармур тощо), а в якості сполучного додають цемент, порядку 10% від загальної маси. Сировина повинна готуватися з дотриманням суворих пропорцій води, щоб забезпечувалося належне дозрівання цементу. Цеглу проходять стадію формування і пресування, також з дотриманням певних технологічних вимог до вологості маси, температури і рівня тиску на пресу. У підсумку виходять блоки з чіткою геометрією форм, гладкі або з фактурним малюнком, часто імітує, наприклад, дикі скельні породи.

Цегла, вироблені за технологією гіперпресування
Незважаючи на те, що у подібних цеглин начебто непогані показники марочної міцності при дотриманні технології виготовлення вона досягає показників М200 ÷ М300, а морозостійкість характеризується як F100 ÷ F150, гігроскопічність невисока – для пічних робіт такий матеріал не підійде.
— По-перше, у такої цегли практично відсутній яка б те ні була пластичність – він не витримує навантажень на злам, і при усадці печі обов’язково піде тріщинами.
— По-друге, вапняна основа цегли не любить високотемпературного нагріву – при термічному впливі такі породи починають виділяти вуглекислий газ і рясно вбирати воду. Значить, довго піч з гіперпресованої цегли не проживе.
— І в третіх, щільність цегли – дуже висока, і пічне споруда виходить занадто масивним, абсолютно не виправдано, без всяких «дивідендів» з боку експлуатаційних якостей матеріалу.
Гіперпресована цегла гарний для оздоблювальних робіт – облицювання фасадів або цоколів, спорудження огорож і т. п. В області пічного будівництва йому можна придумати, мабуть, тільки одне розумне застосування – це обробка вуличних комплексів барбекю, що в тих місцях, де виключається тепловий вплив від топкової камери. У таких умовах він повною мірою проявить свої позитивні якості.

Єдине розумне застосування гіперпресованої цегли в пічному справі – облицювання вуличних комплексів барбекю
Керамічна цегла
Саме керамічна цегла – те що треба для кладки печей і камінів. Основою для виробництва є природна глина, і від якості сировини і технології його очищення, обробки, формування і випалення залежать і експлуатаційні характеристики готової продукції.

Особливі сорти глини – головний сировинний компонент для виробництва керамічної цегли
Різновидів керамічної цеглини — дуже багато, і далеко не кожен підходить для пічних робіт. Багато чого залежить від типу вихідної сировини, від особливостей технології, від суворого дотримання температурного режиму, і тривалості випалу. Найменші порушення – і одержуваний матеріал вже не буде відповідати заявленим характеристикам і в екстремальних умовах експлуатації довго не прослужить. Напевно, саме тому серед професіоналів-пічників вже склалася стійка думка про виробників цегли, своєрідний рейтинг заводів і компаній, яким можна довіряти, і «чорні списки» продукції недостатнього або відверто низької якості.
Пройдемося по основних різновидів керамічної глиняної цегли.
- Перш за все, відразу слід обмовитися, що для кладки печі використовується виключно повнотіла цегла, без внутрішніх порожнеч. Пустотілі цегли за рахунок повітряних прошарків не мають необхідну теплопровідність, не здатні акумулювати і віддавати тепло. Крім того, за рахунок особливої будови пустотілі цегли не мають стійкість до термічних ударів – при різких перепадах температур внутрішні напруги досягають критичних величин, що приводять до появи тріщин і руйнування блоків.

Печі складаються виключно з повнотілої цегли
Єдиним винятком може бути тільки зовнішній шар обробки димохідної труби – там підвищені показники термічного опору працюють в «потрібному напрямку». Але при цьому сам внутрішній канал обов’язково повинен бути складений з якісного повнотілої матеріалу. А сам саман в таких умовах експлуатації повинен мати показники міцності не нижче М150, а морозостійкості – як мінімум F35.
- Червона глиняна цегла обов’язково повинен пройти стадію високотемпературного випалу. Справа в тому, що можна нарватися на цеглу-сирець атмосферного сушіння (ця технологія зазвичай застосовується в регіонах з жарким кліматом).

Глиняна цегла-сирець атмосферної сушки для пічних робіт – непридатний
Такий матеріал для печі категорично непридатний – за впливом перепадів температур він швидко почне розсипатися взагалі в потерть.
- Наступне важливе відмінність різних видів керамічних цегли між собою – це технологія формування. Тут також потрібна особлива уважність при виборі, так як далеко не будь-який матеріал придатний для виконання пічних робіт.
Так, можна виділити три основних види формовки:
— Напівсухе пресування.
При такому способі виробництва глиняна маса з вологістю близько 8÷12% викладається в прес-форми, з неї віджимаються надлишки води, і лише після цього відбувається остаточне пресування виробів і їх високотемпературний випал. Така технологія дозволяє отримати цеглу з гладкими поверхнями (або з заданим рельєфним малюнком) і підвищеною точністю геометрії блоків. Здавалося б, відмінний варіант для печей – однак, це не так.
— Пластична формування
Відмінність в тому, що вихідна глиняна маса має більш високу вологість – вміст води в сировині доходить до 20 і більше відсотків. На екструзійних установках з маси формуються пласти. Які потім нарезаются на модулі необхідного розміру і надходять на високотемпературний випал.
Саме така цегла і потрібно для кладки печей. Справа в тому, що великий вміст вологи – це не тільки необхідна пластичність при формуванні. Вода – активний учасник фізико-хімічних процесів, що відбуваються в глиняній масі в період випалу. Саме це додає цеглин необхідну жаростійкість, необхідну міцність і пористість, здатність «дихати» і накопичувати тепло – ті якості які необхідні для печей.
Розрізнити навіть зовні цегла, виготовлені за цими технологіями – нескладно.

Візуальна різниця між цеглинами напівсухого пресування і пластичного формування
На малюнку вгорі (поз. 1) показаний цегла напівсухого пресування. Його, як уже зазначалося, видають гладкі поверхні граней.
Знизу (поз. 2) – цегла, отриманий за технологією пластичного формування. На його поверхнях завжди можна помітити сліди від різання із загального пласта – це невеликі задираки, лінії, борозенки і т. п.
— Існує ще одна технологія формування цегли – це шликерное лиття, при якому форми заливається практично напіврідка маса, а потім відбувається випал, але при набагато менших температурах. Такий підхід використовується для одержання високоточних заданих форм, наприклад, при виготовленні штучних декоративних елементів оздоблення. Але ні на один відділ печі, навіть в якості облицювання, така цегла не підійде – від дії підвищених температур він розсихається і швидко починає просто кришитися.
До речі, якщо розглядається питання технології формування, то можна відразу зробити ремарку з приводу активно обговорюваного цегли Обольского заводу, який нерідко подається саме як пічне. Його характерна особливість – наявність на ліжку виступів, які, по ідеї, повинні задавати товщину шва і надавати більш високе зчеплення цегли з розчином.

Вироби Обольского цегельного заводу з виступами на ліжку
Немає слів, цегла хороший і зручний в роботі. Але от тільки, якщо послухати думки пічників, які випробували його на практиці, картина стає не такою райдужною. При часто мінливих термічних навантаженнях, особливо після довгого простою печі, така цегла почав давати наскрізні тріщини – просто лопатися. А справу, по всій видимості, в тому, про що вже говорилося вище – надати подібну форму технології пластичного формування –неможливо, і цегла явно випускається за методом напівсухого пресування.
Такий матеріал цілком може підійди для оздоблення печі або каміна, але викладати з нього основу, «тіло» опалювального споруди – абсолютно неприпустимо. Тим більше, не підійде він для розділів печі, які або контактують з вогнем, або розташовані у високотемпературній зоні, прилеглій до топкової камері або внутрішнім теплообмінним димохідним каналах.
Клінкерна цегла
По суті – це різновид керамічної цегли, тільки при виготовленні застосовується дещо інша технологія.
По-перше, для його виробництва підбираються особливі тугоплавкі сорти глини. По-друге, температура випалу набагато перевищує ту, яка використовується при випуску звичайної будівельної керамічної цегли. У результаті випалу глинная суміш з мінеральними добавками спікається майже до склоподібної маси, що зумовлює найвищий міцнісні (понад М300) характеристики і морозостійкість (F100 і більше).

Клінкерна цегла відрізняється підвищеною механічною міцністю і морозостійкістю.
Матеріал, здавалося б, чудовий, але в пічному будівництві використовується не так широко. Причин тому кілька. По-перше, клінкерна цегла – це досить дорогий матеріал, і зводити з нього повністю піч невигідно. По-друге, дуже висока щільність клінкеру робить пічне споруда надзвичайно важким. І в третіх, як кажуть досвідчені пічники, клінкерна піч не буде «дихати» так, як з якісним керамічним матеріалом.
Тим не менш, клінкерна цегла може і знадобитися. Наприклад, якщо споруджується піч великих розмірів, то їй потрібно надійне підгрунтя, і клінкер відмінно підійде для викладки стартових фундаментних рядів. Інша область застосування – це внутрішній канал димоходу, аж до оголовка, який зовні може бути облицьований іншим цеглою. В таких умовах висока стійкість клінкеру до механічних навантажень і температурних перепадів, до агресивного впливу хімічних складових продуктів згоряння буде як не можна до речі.
До речі, з клінкерної цегли часом складають компактні печі, за типом буржуйок. І в підсумку за своїми теплотехнічними характеристиками такі споруди стають порівнянні з масивними чавунними печами. Такий варіант стане відмінним рішення при будівництві лазні і цегельною банної печі.
Вогнетривка шамотна цегла
Якісний керамічна цегла здатний витримувати нагрівання до 700 ÷ 900 °С, у клінкерної цей показник може доходити до 1200 °С, але цього може бути недостатньо для відділів печі, які безпосередньо контактують з вогнем і розпеченими дожигаемыми продуктами згоряння. Тому в більшості схем-порядовок можна зустріти області, виділені особливим кольором – так кладка виробляється вогнетривким шамотною цеглою.

Вогнетривка шамотна цегла завжди можна відрізнити по щільності і характерному забарвленню
Для виробництва шамотної цегли застосовуються особливі сорти тугоплавкої глини, збагачені спеціальними мінеральними добавками. Випал проводиться при температурах понад 1500 °С, і в результаті виходить матеріал, здатний без втрати своїх міцнісних якостей витримувати нагрівання до 1300 – 1400 °С.
Шамотна цегла легко відрізнити по характерній дрібнозернистою структурою високої щільності і за кольором – зазвичай переважають кремові відтінки. При розколюванні така цегла розсипається і не кришиться, і розпадається на великі фрагменти.
В принципі, така цегла підійде для будь-яких відділів печі, але це не практикується виключно з причини високої вартості матеріалу. Його використовують для кладки або футеровки камер згоряння і початкових ділянку димохідних каналів, де можливо догорання піролізних газів.
Типорозміри шамотної цегли представлені в широкому розмаїтті. Вони можуть повністю відповідати пересічному цеглині або мати свої параметри, наприклад, завужені або за зменшеною шириною блоків. Це буває деколи дуже зручно при кладці топливника – його буде легше вписати в загальний «тіло» печі, выкладываемое із звичайного жароміцного керамічної цегли.

Використання шамотної цегли для облицювання найбільш термічно навантажених відділів печі і каміна
Зверніть увагу на ілюстрацію вище. Як видно, шамотна цегла, ні в одному місці не перев’язується з керамічним, а для його кладки знадобиться особливий розчин. А ось на картинці знизу – явно неграмотна робота, яка навряд чи дасть хороший результат.

Наочний приклад, як не треба робити – шамотна цегла не повинен перев’язуватися на розчин з керамічним.
Справа в тому, що керамічної і шамотної цегли – абсолютно різні теплотехнічні характеристики, в тому числі – і коефіцієнт лінійного термічного розширення. Така кладка приречена на внутрішню нестабільність швів і деформацію всієї конструкції. Навпаки, між матеріалами зазвичай робиться прокладка, наприклад, з азбестового листа, щоб забезпечувався необхідний температурний зазор.
В якості вогнетриву можуть застосовуватися і кварцові цеглини. Зовні вони чимось сходи з шамотною матеріалом, але відрізняються ще більш щільною та однорідною структурою.

Кварцові блоки вогнетривкі
Матеріал цей – дуже дорогий, і не занадто добре витримує агресивну хімічну середу, тому область його застосування в побутовому пічному будівництві – досить обмежена. Кварцовий цегла відрізняється зниженим лінійним розширенням, тому його переважно використовують в місцях, де за схемою передбачається закладка металевих деталей. але краще всього його застосувати для вкладання зуба каміна – спеціального фігурного елемента, за рахунок якого і відбувається потужне інфрачервоне відображення теплового потоку в приміщення. Там кварцовий цегла проявить повною мірою усі свої достоїнства.

Камінний зуб — місце, де оптимальним стає саме кварцовий цегла
Як оцінювати цегла при виборі?
При виборі цегли слід відразу ж ознайомитися з його характеристиками, заявляемыми виробником – будь-яка партія матеріалу від добросовісного постачальника завжди супроводжується відповідними документами. На слово вірити продавцям небажано, так і купувати матеріал краще в солідних фірмах, а не на стихійному ринку – нарватися на товар низької якості дуже просто.
Якщо марка цегли за технологією виготовлення, жаростійкості, марочної міцності і морозостійкості відповідає пропонованим вимогам, слід оцінити якість партії.
- Насамперед, проводиться візуальний огляд і порівняння кількох цеглин їх однієї партії. Вони не повинні мати серйозних відмінностей за лінійними розмірами – допускається відхилення не більше 2 мм Абсолютно недопустимі які-небудь спотворення форми, гвинтоподібне викривлення граней, кришення на кутах і ребрах, виражена неоднорідність матеріалу, чужорідні вкраплення, ознаки явного перепалу.

Явні візуальні ознаки низької якості партії цегли
Не говорить ні про що хороше і виражена слюдяная плівка на поверхні цегли – такий матеріал не покаже стійкості до частих перепадів температур.
- Досвідчені пічники завжди перевіряють вибраний матеріал на слух. Так, при обережному простукуванні молотком, якісний цегла повинен видавати добре помітний дзвінкий і чистий звук. Якщо ж звучання глухе, то, швидше за все, або використовувалася сировина не найкращої якості, або виробництво йшло з порушенням технології, і цегла вийшли недостатньо просушенными і загартованими.
Така перевірка дає і ще один результат – після легких ударів молотком на поверхні цегли не повинно бути відколів або глибоких слідів.
Відео: рекомендації по перевірці якості цегли для грубки
- Бажано домовитися з продавцем на проведення краш-тесту». Цегла з обраної партії розколюється – з’являється можливість оцінити його міцність і щільність матеріалу – він не повинен розсипатися на порох, а відколювати великими фрагментами. Багато скаже зріз цегли — внутрішня структура зазвичай більш «откровеннями», ніж поверхня.
Оцінюється однорідність структури, наявність пустот. Повинні бути абсолютно виключені великі сторонні вкраплення, в тому числі – глинисті. Їх наявність говорить про грубі порушення технології підготовки сировини.
Відео: рекомендації професіонала за вибором цегли для кладки печі
- Колір зрізу також повинен бути однорідним по всій глибині (1 сорт). Явне переважання світлого відтінку по центру говорить про те, що цегла не отримав належного випалу, недопалена, і його міцність буде далека від заявлених характеристик – зазвичай такий матеріал відносять до 2 сорту. Темні плями свідчать про протилежне – перепалена цегла, чого може з’явитися підвищена крихкість (3 сорт). І той і інший варіант для печі краще не купувати, або ж використати їх на термічно ненавантажених ділянках.

Цегла всіх трьох сортів можна використовувати, але при грамотному їх розподіл по відділах печі
— Так, помірно перепалений цегла 3 сорту цілком може підійти для викладки фундаментного підстави – він відрізняється підвищеною міцністю на стиск, а більше там і не потрібно.
— А для облицювання печі, особливо в тих випадках, коли планується подальша обробка оштукатурюванням або керамічною плиткою, можна застосувати цегла 2 сорту. Його теплоємності буде цілком достатньо, підвищена пористість навіть на руку «диханню» печі, а злегка шорстка поверхня буде краще утримувати обробний матеріал.
— А ось для внутрішніх каналів застосовують виключно першосортний, правильно отожженный цегла – тут на нього випаде серйозна термічна навантаження. Важливе значення має і якість поверхні – не повинно бути великих задирів, що залишилися поле різання пластичної маси в процесі виробництва. Сенс в тому, що для димохідних каналів потрібно максимально гладка поверхня, щоб звести до мінімуму можливі ділянки накопичення сажі.
До речі, практично повсюдно зустрічаються ситуації, коли на одному піддоні виявляються цеглу всіх трьох сортів. Тому досвідчені пічники завжди передують початок роботи ретельної сортуванням матеріалу, щоб раціонально використовувати його з мінімальними втратами.
- До речі, для деяких відділів печі цілком можна використовувати матеріал, що залишився після розбирання старих споруд – нерідко його навіть пропонують до придбання за досить вигідною ціною. Але при цьому слід пам’ятати, що вважаються придатними тільки цеглу, які не мали безпосереднього контакту з екстремально високими температурами – це верхні і нижні ряди кладки і області, що знаходяться на віддаленні від топкової камери.
Матеріал, яким була викладена топка, до повторного використання непридатний.
- І, нарешті, кілька слів про виробника матеріалу. Цегляних заводів і по всій Росії, і в найближчому зарубіжжі – безліч. Не можна огульно критикувати одних або звеличувати інших – напевно в кожному регіоні є свої «авторитети» у питаннях виробництва такої продукції. А тут ми лише перерахуємо кілька фірм, цеглу яких, як кажуть, «на слуху», і користується популярністю у багатьох майстрів.
До таких компаній можна віднести:
— Витебское виробництво – ВАТ «Кераміка», причому досвідчені майстри ще й розрізняють продукцію цехами. Так, проводиться певна різниця між «Цехом №1» і «Цехом №2». Різниця ця не стільки в експлуатаційних характеристиках продукції, скільки в цільовому призначенні виробів – для прихованої або зовнішньої кладки.
— «Боровичский комбінат будівельних матеріалів», ВАТ «БКСМ», Новгородська область. Продукція марки «Боровичі» має дуже давній заслужений авторитет, якість самого цегли – відмінна, хоча можна зустріти і деякі критичні зауваження, що стосуються «танцюючим» іноді геометрії окремих модулів.
— Знову Боровичі, але вже комбінат вогнетривів, ВАТ «БКО». Цікаво, що історія цього підприємства вже перевалила за півтора століття! Шамотні цеглини, що випускаються ВАТ «БКО», відрізняються високою якістю і користуються незаперечним авторитетом серед майстрів пічного справи.
— Стійкі позиції на цьому ринку завоювало ВАТ «Перемога ЛСР», Санкт-Петербург, яке об’єднало кілька підприємств по випуску будматеріалів. У лінійці його продукції – якісний керамічна цегла, широко використовуваний майстрами-печниками.
— Їх зарубіжних виробників можна виділить компанії «LODE» і «Wienerberger Group». В нововведенні асортименті широко представлені матеріали, розроблені саме для кладки печей і камінів.