Як зробити просту точилку для ножів з доступних матеріалів

49

Наточити тупі ножі при відсутності навичок непросто і в основному через труднощі утримувати кут заточування постійним по всій довжині леза. Але якщо зробити просту точилку з доступних матеріалів, то ножі в будинку завжди будуть гострими. Для її виготовлення досить вміти тримати в руках молоток і ножівку.

Матеріали:

  • брус прямокутний і квадратний з твердих порід дерева;
  • шканти дерев’яні;
  • стрижень металевий;
  • гвинти і гайки;
  • гвинти латунні притискні;
  • сталева смуга;
  • клей по дереву і універсальний;
  • наждачний папір різної зернистості та ін.

Інструменти: ножівка, стамеска, рубанок, свердлильний верстат, ножівка та напилок по металу, мітчик з комірчиком, молоток і т. Д.

Процес виготовлення точила для ножів своїми руками

Від прямокутного бруса з твердих порід дерева відрізаємо заготовку довжиною 20 див з допомогою ножівки і стамески ділимо її на дві половини. Квадратний брус також бажаний з твердої деревини.

На аркуш паперу укладаємо одну половину бруса строго по його нижньому краю. Потім до нього прикладаємо вертикально другу половину так, щоб її торець також збігся з нижнім краєм листа. По верху горизонтальної половини проводимо лінію довжиною 20 см і вертикальну по внутрішній стороні другої половини. Отримуємо прямий кут. На кінець горизонтальної сторони кута укладаємо по центру квадратний брус під кутом 5 градусів і обводимо контур, потім, по черзі повертаючи на 10, 15, 20 і 25 градусів, також обводимо його контур.

Для кожного положення бруса проводимо осьову лінію до перетину з вертикаллю кута. Точки перетину знизу вгору відповідають 5, 10, 15, 20 і 25 градусам.

Одну з половин прямокутного бруса укладаємо уздовж вертикальної сторони кута так, щоб нижній її край збігся з низом листа і переносимо на неї позначки, відповідні п’яти кутах. Проводимо за відмітками 5 горизонталей і перетинає їх по центру вертикаль.

У точках перетину ліній свердлимо 5 отворів із зенковкою.

Якісні свердла на аліекспресс зі знижкою — http://alii.pub / 5zwmxz

Обробляємо половину бруса з отворами рубанком і поруч з отворами вказуємо кути майбутньої заточування від 5 до 25 градусів.

Укорочуємо половину бруса з отворами на розрахункову довжину, а другу половину розрізаємо на дві рівні частини і приклеюємо поперечно до третього прямокутного бруса по кінцях, стискаємо струбцинами і скріплюємо ще шкантами, зрізуючи виступаючі частини.

До одного кінця горизонтального бруса і поперечині вертикально по центру приклеюємо частина бруса з отворами і також зміцнюємо шкантами на клеї.

Сталеву смугу шириною 2 см ділимо на дві частини по 6 см.

Намічаємо і свердлимо з зенковкой два отвори в поздовжньому напрямку по центру.

Шліфуємо наждачним папером. В отворах ближче до краю нарізаємо різьблення під латунні притискні гвинти.

Укладаємо пластини з отворами поздовжньо на горизонтальний брус, поєднавши сторони і кінці. Відзначаємо на брусі центри отворів з зенковкой і свердлимо їх наскрізь, включаючи поперечину.

Вставляємо в отвори гайки, підбиваємо молотком, вкручуємо гвинти і, б’ючи по голівках гвинтів, переміщаємо гайки вглиб отворів, після чого гвинти видаляємо.

Дерев’яні частини змащуємо лляним або схожим маслом.

Сталеві пластини укладаємо на горизонтальний дерев’яний брус і гвинтами кріпимо до заглиблених гайок.

На торці квадратного бруса проводимо діагоналі і в точці перетину свердлимо глухий отвір під металевий стрижень на клеї.

Оскільки отвір просвердлено з невеликим відхиленням від центру, то це може позначитися на вугіллі заточування. Тому, з урахуванням конструкції точила, саму грубу наждачку р240 приклеюємо на сторону з самим меншим відхиленням і, навпаки, папір р1000 – на сторону з найбільшим відхиленням. Одну сторону бруса залишаємо чистою для полірування.

Беремо кухонний ніж, яким не розрізати помідор, настільки він тупий. Розміщуємо обух клинка під пластини і затискаємо латунними гвинтами.

Стрижень поміщаємо в отвір з потрібним кутом заточування і починаємо обробляти лезо по всій довжині з двох сторін, починаючи з наждачки р240, потім р400, р1000, і закінчуємо поліруванням. Після такої заточки ніж тільки під своєю вагою з легкістю розрізає помідор.

Дивіться відео