Як самому в домашніх умовах приготувати яблучний оцет?

52

Варто додати, що яблучний оцет — всього лише один з найбільш популярних видів фруктового оцту, який також може бути зроблений зі смородини, груші, айви, малини і багатьох інших плодів і ягід.

відомий яблучний оцет з незапам’ятних часів — ось один із старовинних рецептів: «зібрати падалицю яблук, дрібно порубати і вичавити пресом сік. Влити його в діжку і поставити на 3 дні в підвал на лід. Потім злити чистий сік в бочонок, додати в нього на кожне відро 1 склянку меду або 2 склянки чорної патоки. Залишити на 3 місяці».

Яблучний оцет добре використовувати для бульйонів з риби, ракоподібних і черепашок, а також для страв з курчати, і, нарешті, для підкислення соусів і напоїв, наприклад, яблучного компоту. Його також можна використовувати для маринування овочів (каперсів, коктейльного лука, пікулів, часнику) і приготування різноманітних індійських чатні — при цьому треба пам’ятати, що він не володіє настільки сильним консервує властивістю, яким володіють його більш кислі родичі. Зате він дуже хороший при приготуванні вишуканих видів риби і морепродуктів, коли потрібно зберегти їх природний аромат. Також він використовується для домашньої випічки, спробуйте його, наприклад, при приготуванні листкового тіста.

Користь яблучного оцту для організму

Крім того, яблучний оцет вважається вельми корисним: всілякі дієти, «рецепти краси», курси омолодження та оздоровлення навперебій пропонують варіанти його застосування. Справа в тому, що він містить двадцять найважливіших мінеральних речовин і мікроелементів (калій, натрій, кальцій, фосфор, мідь, залізо, кремній, фтор і т.д.), органічні кислоти (оцтову, пропінову, молочну і лимонну), пектин, цілий ряд ферментів і амінокислот, вітаміни а, в1, в2, в6, с, е, р і провітамін бета-каротин.

Дієтологи рекомендують навіть здоровим людям приймати розчин ложки меду і ложки яблучного оцту на склянку води. А для зниження ваги його п’ють натщесерце, розводячи столову ложку оцту на склянку води. Яблучний оцет дійсно знижує апетит, активізує роботу кишечника, а крім того, містить корисні для організму амінокислоти. Однак захоплюватися дієтою на яблучному оцті не варто: кислота подразнює слизову шлунка і кишечника, роз’їдає емаль зубів, тому обережність тут не завадить.

Яблучний оцет промислового виробництва

У промислових умовах яблучний оцет, більш світлий і м’який, ніж винний і солодовий, виробляють з яблучного сидру. Він дуже поширений в кухні сша (правильне англійська назва — cider vinegar). Французи роблять яблучний оцет зі свого нормандського сидру-готовий продукт володіє дуже ніжним і вишуканим букетом ароматів і лише злегка кислуватим смаком. Він може витримуватися в дубових бочках 10-12 місяців при контрольованій температурі (в цьому випадку його не пастеризують).

Осад на дні пляшки — не ознака неякісного продукту, а гарантія автентичності оцту «ручної роботи»; він цілком їстівний, проте його можна і легко відфільтрувати.

Дешевші види промислового яблучного оцту практично завжди пастеризовані, осаду не мають, зате можуть містити штучні барвники і хімічні консерванти. Зберігати яблучний оцет легко, але робити це краще в темному місці, без доступу прямих сонячних променів.

Але, зрозуміло, найправильніший і корисний оцет – той, який ви приготуєте самі: з солодких стиглих яблук, з натуральним бджолиним медом. Ось один з рецептів.

для приготування яблучного оцту вам знадобиться:

як готувати яблучний оцет:

1. Яблука вимийте, наріжте часточками разом з серцевиною. Складіть в широкий посуд, додайте мед і залийте теплою кип’яченою водою так, щоб вона на 2-3 см покривала яблука. Добре перемішайте, щоб мед розчинився. Накрийте посуд двома шарами марлі, поставте на 10 днів в приміщення з температурою +20..+ 30 °с, перемішуючи яблука дерев’яною ложкою 2-3 рази на день.

2. Настій процідіть. Яблучну масу перекладіть в сито і відіжміть. Сік процідіть, змішайте з настоєм і перелийте в посудину з широким горлом. Закрийте марлею, зав’яжіть і поверніть в тепле місце, щоб бродіння тривало ще 20-30 днів. Потім оцет процідіть через лляне полотно, розлийте по пляшках, закрийте щільно кришками. Зберігайте в холодильнику при температурі 6-8 °с.