Варення з грейпфрута і його кірок

17

Варення з грейпфрута-один з варіантів переробки цитруса. Десерт можна зробити з плодів культури або з кірок. Щоб в процесі тривалої термічної обробки не губилися корисні властивості, до цитруса додають фрукти з більш щільною структурою м’якоті.

Колір і аромат десерту визначають додаткові компоненти, але в смаку завжди буде присутній пікантна гірчинка

Як вибрати грейпфрут для варення

Щоб зробити варення з грейпфрута для вживання відразу або заготовити на зиму, вибирають повністю дозрілі плоди, тоді в їх складі буде менше гіркоти і більш виражений аромат. Сорт, розмір цитруса ролі не грає. З червоної м’якоті вийде варення насиченого темно-бордового кольору, з жовтої – світло-бурштинове. Смакові якості, хімічний склад у всіх сортів приблизно однакові.

Ступінь стиглості визначають по пружній структурі і однотонно забарвленої шкірці. На поверхні не повинно бути зелених фрагментів. Чи не підійдуть для варення плоди з ознаками гниття, з чорними плямами і м’якими ділянками.

Рецепти варення з грейпфрутом

У деяких рецептах переробляють плоди разом з кіркою, основна концентрація гіркоти саме в ній. При виборі варіанту потрібно бути до цього готовим. Здебільшого роблять з м’якоті, попередньо видаливши всі перегородки і плівки з часточок. Якщо мета приготувати продукт для тривалого зберігання, його консервують тільки в стерилізовані банки і закривають дезінфікованими кришками.

Класичний рецепт грейпфрутового варення

Щоб шкірка легко відділялася, цитрус на кілька хвилин кладуть в гарячу воду. Десерт готують тільки з м’якоті плоду, прибирають все плівки. Зважують сировину для визначення дозування цукру, якщо маса м’якоті 1 кг, піде 0,5 кг.

Як приготувати:

  1. оброблене сировину кладуть в каструлю з антипригарним покриттям або подвійним дном, злегка приминають м’якоть руками, щоб отримати сік.
  2. додають цукровий пісок, перемішують і ставлять на плиту з максимальним температурним режимом.
  3. коли заготовка закипить, зменшують вогонь до середнього рівня. Варять до тих пір, поки консистенція маси не почне густіти.
  4. прибирають вогонь до мінімуму. Уварюють варення до потрібної густоти. В процесі пробують на смак, якщо потрібно, додають цукор.

Розливають в підготовлені ємності і герметизують.

Колір продукту залежить від часу кипіння, при тривалій термічній обробці маса стає темнішою

Варення з кірок грейпфрута

Компоненти:

  • кірки від трьох плодів;
  • цукор – 150-180 г;
  • лимон – ½ частина або лимонна кислота ½ ч. Л.

Як приготувати:

  1. роблять на цитрусі по колу чотири паралельних надрізу (з верхівки до місця плодоніжки).
  2. знімають шкірку, кип’ятять в трьох водах.
  3. нарізають кірки на шматочки розміром по 1-1,5 см.
  4. у каструлю кладуть заготовку, засипають цукровим піском, додають сік з плодів, перемішують і залишають на пару годин. За цей час частина кристалів розчиниться.
  5. ставлять на плиту, варять 15 хв., вимикають вогонь, варення остигає 3-4 години.
  6. процедуру повторюють три рази. Додають сік лимона або кислоту.

Варення розливають в ємності для консервації і закривають кришками.

Десерт вийде з прозорими шматочками цитруса

Рецепт варення з червоного грейпфрута

Інгредієнти:

  • лимон-1 шт.
  • грейпфрут -1,5 кг;
  • цукор – 300-400 г.

Як зробити варення:

  1. грейпфрут розбирають на часточки.
  2. ножицями обрізають верхню частину, розводять в сторону плівку, прибирають кісточки, дістають м’якоть.
  3. лимон миють, залишки вологи промаківают серветкою. Зрізають верхній жовтий шар до білих волокон. Отриману цедру формують тонкою соломкою, а з цитруса віджимають сік.
  4. оброблений грейпфрут зважують. Сахара на варення піде в два рази менше.
  5. у варильної ємності з’єднують всі підготовлені інгредієнти і засипають цукром.
  6. ставлять на плиту. Після закипання маси виставляють середній температурний режим. Періодично перемішують, уварюють до зменшення обсягу в 1,5 рази.

Кипляче варення розкладають в банки і закручують.

Десерт з червоного цитруса насиченого темно-бурштинового кольору

Варення з грейпфрута з шкіркою

На плід середнього розміру необхідно 100 г цукру. Але це вільний інгредієнт, його можна додати або зменшити за бажанням.

Рецепт приготування варення:

  1. зрізають верхній шар шкірки, приблизно 0,5 см шириною.
  2. ставлять воду на вогонь. У неї поміщають цедру, коли тільки рідина закипить, плиту відключають, воду зливають і повторюють процес не менше трьох разів. Ця процедура необхідна, щоб видалити гіркоту.
  3. шкірку формують тонкою соломкою.
  4. м’якоть відокремлюють від перегородок і плівки, з’єднують з цедрою і додають цукор.
  5. варять до загустіння маси.

При бажанні в кінці приготування можна додати в варення подрібнений імбирний корінь

Варення з яблук і грейпфрута

Компоненти:

  • яблука — 4 шт.;
  • грейпфрут – 1 шт.;
  • апельсин – 1 шт.;
  • цукор – 450 г;
  • мелена кориця – ¼ ч. Л.;
  • мигдаль – ¼ склянки.

Рецепт яблучного варення з грейпфрутом і горіхами:

  1. з яблук знімають тонким шаром шкірку і прибирають серцевину з насінням. Ділять на невеликі частини.
  2. нарізку кладуть у варильну ємність, засипають цукор і ставлять на повільний вогонь, щоб вони нудилися.
  3. обробляють грейпфрут, відправляють його до яблук.
  4. віджимають сік з апельсина і додають до основної заготівлі.
  5. витримують на плиті до розм’якшення яблук.
  6. знімають ємність з вогню. Занурювальним блендером перебивають фрукти до однорідної маси.
  7. додають корицю і мигдаль, подрібнений в порошок.

Перекладають варення в банки і герметизують.

Важливо! маса спочатку буде рідкою, але завдяки пектину в складі яблук загусне після повного охолодження.

Ароматний десерт подають до чаю або додають в начинку здобної випічки

Рецепт варення з гарбуза з грейпфрутом

Компоненти:

  • грейпфрут – 2 шт.;
  • гарбуз – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1 шт. Або 15 г лимонної кислоти;
  • вода – 400 мл

Приготування варення:

  1. гарбуз обробляють від шкірки і насіння з волокнами, нарізають кубиками (приблизно по 2 см).
  2. у варильної ємності з’єдную цукор і воду, кип’ятять до розчинення кристалів.
  3. додають в сироп гарбуз. Ставлять на плиті середній режим, варять 10 хв.
  4. з цитруса знімають шкірку і пропускають через соковижималку. Також надходять з лимоном, тільки не прибирають цедру. Додають сік до гарбузової нарізки.
  5. витримують в киплячому вигляді 5 хв. Відключають побутовий прилад і дають масі повністю охолонути.
  6. повторно варять 5 хв. Варення розкладають в банки.

Грейпфрутовий сік додає приємну гірчинку

Рецепт варення з дині і грейпфрута

Інгредієнти:

  • диня — 2 кг;
  • грейпфрут – 2 шт.
  • цукор – 1,5 кг.

Як зробити варення:

  1. диню обробляють від шкірки, розрізають на дві частини. Ложкою видаляють насіння з волокнами.
  2. поділяють на частки і формують кубиками.
  3. нарізку поміщають в варильну ємність, засипають цукром, акуратно перемішують і залишають на вісім годин, щоб диня віддала сік.
  4. цитруси ріжуть на частини разом зі шкіркою. Пропускають через м’ясорубку.
  5. з’єднують компоненти і ставлять на плиту. Коли маса закипить і розчиниться цукор, вогонь відключають, залишають на чотири години. Потім процес повторюють ще два рази.

Гаряче варення розкладають в банки і закривають кришками.

Продукт з сумішшю динного і цитрусового аромату володіє легкою гіркуватістю

Варення з лимона і грейпфрута

Інгредієнти:

  • лимон — 2 шт.;
  • цукор – 800 г;
  • грейпфрут – 2 шт.;
  • ванілін-1 пакетик (за бажанням);

Рецепт варення:

  1. цитрусові миють, прибирають з поверхні вологу. За допомогою терки з дрібними осередками знімають шар цедри до білих волокон.
  2. прибирають залишки кірки. Вони в переробку не йдуть.
  3. ділять плід на часточки, прибирають плівки і кісточки. На приготування продукту піде тільки м’якоть.
  4. лимон нарізають кубиками або віджимають сік.
  5. заготовку з’єднують з цукром в варильної ємності, ставлять на плиту і кип’ятять до потрібної густоти варення.
  6. за 15 хв. До завершення процесу вводять ванілін.

Фасують в підготовлену тару, герметизують.

Рада! у варення можна додати будь-який вид прянощі.

Густоту десерту регулюють тривалістюКип’ятіння, чим більше випарується вологи, тим маса буде щільніше

Варення з сливи з грейпфрутом

Для приготування підійде будь-який сорт сливи. Якщо фрукти солодкі, то кількість цукру зменшують.

Інгредієнти:

  • грейпфрут – 3 шт.;
  • сливи (без кісточок) – 0,5 кг;
  • лимон – 1 шт.;
  • цукор-800 г.

Приготування:

  1. сливи обробляють від кісточок, кладуть в варильну ємність і залишають на дві години, щоб фрукти віддали сік.
  2. ставлять на повільний вогонь і бланшують 10 хвилин, постійно перемішуючи.
  3. перебивають сливи блендером, якщо шкірка товста, віджимають масу через марлю.
  4. роблять варення тільки з м’якоті цитрусів. Після обробки плоду заготовку кладуть в ємність, додають фруктове пюре, засипають цукром.
  5. верхній жовтий шар з лимона знімають за допомогою терки. Віджимають сік, відправляють до основної заготівлі.
  6. ставлять на вогонь і уварюють до потрібної густоти.

Порада! перед консервуванням продукту, пробують його на смак. При необхідності додають цукровий пісок. Киплять ще кілька хвилин до повного розчинення цукру.

Від сорту сливи залежить колір готового продукту, з синіх плодів вийде темно-бордовий, з білих – жовтувато-рожевий

Висновок

Варення з грейпфрута готують за різними рецептами з додаванням всіляких фруктів або баштанних культур. Аромат підсилюють пряними добавками. Потрібну консистенцію маси отримують шляхом тривалого кип’ятіння. У цитрусі в основному переважає кислота, тому цукру кладуть не менше половини обсягу сировини. Коригують смак збільшенням дозування.