Сорти червоної (або рожевої) картоплі з фото і описом

14

Вміст

  • 1 загальна характеристика червоної картоплі
  • 2 сорти картоплі червоного (рожевого) кольору з білою м’якоттю
    • 2.1 жуковський ранній
    • 2.2 алена
    • 2.3 маестро
    • 2.4 рокко (роко)
    • 2.5 червона рута
  • 3 сорти картоплі червоного (рожевого) кольору з жовтою м’якоттю
    • 3.1 ред скарлет
    • 3.2 беллароза
    • 3.3 світанок київський
    • 3.4 родріга (родріго)
    • 3.5 загадка пітера
    • 3.6 кондор
    • 3.7 вектор
    • 3.8 журавинка
    • 3.9 симфонія
    • 3.10 пікассо
  • 4 картопля червона з рожевою м’якоттю
    • 4.1 маніфест
    • 4.2 дезіре
    • 4.3 тетерів
  • 5 сорти картоплі з червоними або рожевими оченятами
  • 6 висновок

Існує безліч різних сортів картоплі, що відрізняються розміром і формою бульб, забарвленням шкірки і м’якоті. Але серед них особливо виділяються червоні або рожеві види культури. Вони відрізняються товарним виглядом, вирівняністю плодів і універсальністю застосування. Це пояснює їх високу популярність у городників і споживачів. Однак червоні сорти картоплі можуть мати різний відтінок м’якоті. Тому при виборі необхідно це враховувати.

Сік червоних і рожевих видів картоплі використовують в лікувальних цілях

Загальна характеристика червоної картоплі

Червоні або рожеві сорти картоплі відрізняються ніжним смаком і добре зберігають форму під час термічної обробки. Тому вони найкраще підходять для смаження. До того ж червоний відтінок шкірки обумовлений підвищеним вмістом в плодах антиоксидантів, а саме ці компоненти забезпечують захист організму від негативного впливу вільних радикалів. Вони також підвищують еластичність стінок судин, підсилюють синтез колагену, що відповідає за стан шкіри, і зміцнюють сітківку ока.

Вміст крохмалю в червоних і рожевих сортах картоплі трохи нижче, ніж жовтих і білих. Тому вони менш розварюються під час термічної обробки. Але це не означає, що червоні види не підходять для приготування пюре. На основі багатьох з них дане блюдо виходить з ніжною рівномірною консистенцією. Просто при виборі сорту необхідно враховувати основні його характеристики і приналежність до кулінарного типу.

Сорти картоплі червоного (рожевого) кольору з білою м’якоттю

Червоні або рожеві види з білою м’якоттю відрізняються підвищеним вмістом найціннішого рослинного білка туберіна і вітаміну c. Крім цього, вони містять і інші корисні компоненти для здоров’я людини.

Важливо! червона картопля з білою м’якоттю рекомендований для дієтичного харчування, при нирковій недостатності і серцево-судинних захворюваннях.

Жуковський ранній

Російський сорт, який внесений до держреєстру в 1993 році і рекомендований до вирощування у всіх регіонах країни. Рослина напіврозкидиста, середньої висоти, стеблового типу, висотою 45-50 см.характеризується прискореним темпом зростання і при посадці на початку травня урожай встигає до середини серпня. Тривалість вегетації жуковського становить 60-65 днів.

Згідно з описом, картопля сорту жуковський має рожевий відтінок шкірки, що видно на фото. Бульби округло-овальні. Під кожним кущем утворюється до 15 картоплин переважно великого і середнього розміру. Маса плодів у жуковського варіюється в межах 100-120 г.товарність близько 90-92%. Урожайність 400-450 кг з сотки.

Біла м’якоть цього рожевого картоплі злегка солодкувата. Вміст крохмалю в ній досягає 10-12%. Жуковський підходить для смаження салатів. Смакові якості середні.

Урожай жуковського непридатний для тривалого збереження в зимовий період

Алена

Російський ранньостиглий сорт, який був включений в держреєстр в 2000 році. Відрізняється високою стійкістю до температурних перепадів, посухи, механічних пошкоджень. Тривалість його вегетації становить 60-70 днів. Підходить для отримання раннього врожаю через 45 днів.

Рослина середньої висоти, проміжного типу, висотою 45-50 см. Листя великі, широкі, темно-зелені. Коренева система добре розвинена, за сезон вона утворює від шести до дев’яти практично однакових бульб.

Червона картопля алена ранній характеризується стабільною врожайністю в межах 172-292 кг з сотки навіть в регіонах з непростими кліматичними умовами. Його бульби мають овальну форму, злегка вдавлені біля основи, на верхівці і з боків. Глибина залягання вічко невелика. Поверхня картоплин червона, гладка.

Біла м’якоть злегка борошниста, характеризується приємною консистенцією, не темніє під час термічної обробки. Крахмалистость в межах 15-17%. Смакові якості відмінні. Цей червоний картопля з білою м’якоттю підходить для смаження, чіпсів, перших страв, салатів.

Лежкість врожаю олени ранньої на рівні 95%

Маестро

Це один з кращих сортів червоної картоплі з білою м’якоттю. Маестро (maestro) отриманий завдяки зусиллям французьких селекціонерів. Підходить для центральних і південних областей. Тривалість вегетації 65-80 днів. Урожайність сорту 214-3355 кг з 10 кв. М.

Рослина середньої висоти, проміжного типу. Під кожним кущем утворюється 8-14 бульб округло-овальної форми, масою 92-172 г. Лежкість врожаю на рівні 92%. Смак хороший. Маестро належить до кулінарного типу ав. Цей червоний картопля підходить для супів, салатів, смаження.

Маестро може страждати від парші звичайної

Рокко (роко)

Австрійський сорт картоплі середнього терміну дозрівання. Внесений до держреєстру росії 2002 році. Рекомендований до вирощування в центральних і північних регіонах, де він показує максимальну результативність. Період з моменту появи сходів до збору врожаю у картоплі рокко становить 85-90 днів.

Рослина середньої висоти, напівпряморастущее, добре облиствене. Під кущем утворюється 10-12 плодів. Бульби середнього або великого розміру з дрібними поверхневими очками. Шкірка тонка щільна, гладка, червона. Біла м’якоть у картоплі рокко помірно щільна, не водяниста. Товарність сорту на рівні 84-96%, а лежкість близько 90%. Урожайність цього австрійського виду культури становить 136-261 кг з сотки.

Смакові якості хороші. Картопля рокко відмінно підходить для фрі, смаження, запікання, фарширування. Вміст крохмалю в червоних плодах досягає 13-14, 5%.

Важливо! особливість картоплі рокко в тому, що на початковому етапі кущі повільно розвиваються і тільки з часом набирають силу.

Цвітіння у рокко рідкісне або повністю відсутня

Червона рута

Український сорт картоплі з червоною шкіркою і білою м’якоттю середньопізнього терміну дозрівання. Тривалість його вегетації становить 125-135 днів.

Рослина висока, пряморастущее, проміжного типу, висотою 60-65 см. Коренева система потужна, за сезон під кущем утворюється 14-16 бульб середнього і великого розміру. Плоди, вирівняні овальної форми з відмінним товарним виглядом. Середня маса червоних бульб у сорту червона рута становить 100-150 г.біла м’якоть всередині, злегка борошниста, не водяниста.

Смакові якості відмінні. Його можна використовувати для перших страв, салатів, смаження, запікання, фарширування. Лежкість врожаю на рівні 96%.

Картопля червона рута маловосприимчив до механічних пошкоджень

Сорти картоплі червоного (рожевого) кольору з жовтою м’якоттю

Червоні сорти картоплі з жовтою м’якоттю всередині відрізняються підвищеним вмістом каротину. Крім цього, вони також містять комплекс вітамінів і мінералів. Тому за цінністю вони нічим не поступаються видам з білою м’якоттю, а по концентрації каротоноїдів на 100 г продукту навіть перевершують їх в 8-10 разів. Тому потрібно вивчити назви і опис поширених сортів рожевої і червоної картоплі, які всередині жовті.

Ред скарлет

Голландський ранній сорт, який характеризується прискореним темпом зростання. Урожай його можна збирати вже через 75 днів з моменту появи сходів. Даний вид відрізняється підвищеною посухостійкістю без втрати продуктивності. Рекомендований до вирощування в південних і центральних регіонах. Лежкість ред скарлетт (red scarlet) на рівні 98%, а це означає, що сорт ідеально підходить для тривалого збереження.

Рослина низька, швидко нарощує густу бадилля. Стебла середньої товщини. Коренева система потужна, за сезон утворює до 15клубнів. Урожайність виду досягає 600 кг з сотки.

На фото цього сорту картоплі з червоною шкіркою видно, що його бульби мають довгасто-овальну форму. Причому червоні картоплини під кущем виростають практично одного розміру, масою 80-130 г. Поверхня у них злегка шорстка, а м’якоть насиченого жовтого відтінку. ГлибинаЗалягання вічко незначна, в межах 1-1, 3 мм.вміст крохмалю в плодах 11-15%. Ця картопля підходить для смаження, фрі, чіпсів, запікання, відварювання в цілому вигляді.

У ред скарлет незначна развариваемость плодів

Беллароза

Німецький ранньостиглий сорт, який був включений в держреєстр росії в 2006 році. Рекомендований до вирощування в центральних і північних регіонах. Проведені випробування показали, що тривалість вегетації виду становить 55-70 днів, але рання картопля можна збирати вже через 45 днів. Тому в центральних регіонах за сезон можна отримати два врожаї белларози (bellarosa).

Рослина пряморастущее, висока, проміжного типу. Висота пагонів белларосси досягає 70-75 см.під кожним кущем за сезон утворюється 8-10 червоних картоплин, переважно середнього і великого розміру. Середня маса товарних плодів становить 200-210 г, а окремі екземпляри можуть мати вагу 800-1000 г.врожайність може досягати 385 кг з 10 кв. М. Ця картопля відмінно підходить для тривалого збереження, його бульби зберігають споживчі властивості до травня.

Важливо! беллароза при затяжній дощовій погоді уражається фітофторозом.

Вміст крохмалю в картоплі досягає 12-16%. Сорт відмінно підходить для пюре, смаження, чіпсів, фрі.

Народна назва белларози «вишенька» через червоне забарвлення плодів

Світанок київський

Український сорт картоплі з рожевою шкіркою і жовтою м’якоттю, який був включений в держреєстр росії в 1987 році. Рекомендований до вирощування на присадибних ділянках в центральних і північних регіонах. Тривалість вегетації світанка київського 85-100 днів, картопля відноситься до категорії ранніх.

Рослина низька, пряморастущее, компактна. Стебла зібрані разом, тому при вирощуванні цього виду допускається густа посадка. Під кожним кущем утворюється 8-12 червоних бульб, масою 90-120 г.врожайність досягає 460 кг з 10 кв. М. Лежкість на рівні 95%.

Важливо! світанок київський за зовнішніми ознаками схожий з жуковським раннім і снігуром, тому це потрібно враховувати при покупці насіннєвого матеріалу.

Смакові якості даного червоного сорту високі. М’якоть добре розварюється, тому сорт відмінно підходить для пюре і начинок. Вміст крохмалю в ній досягає 18 %.

Світанок київський легко адаптується в будь-якому кліматі

Родрига (родріго)

Німецький середньоранній сорт, який був включений в держреєстр росії в 2008 році. Показує високу продуктивність в помірних кліматичних умовах. Тривалість його вегетації становить 70-85 днів. Урожайність сорту 218-380 кг з сотки. При цьому вихід товарних плодів становить 85-96%.

Рослина середня або висока, з розлогою бадиллям. При дозріванні бульб стебла схиляються повністю до землі. Під кожним кущем виростає за сезон 7-9 картоплин, середньою масою 200 г.у сорту картоплі родріго (rodrigo) бульби інтенсивного рожевого кольору, вирівняні, довгастої форми. Очки поверхневі, малопомітні.

Смакові якості відмінні, сорт відносять до кулінарного типу в.підходить для салатів, супів, пюре запікання. Вміст крохмалю в цій картоплі становить 12,5-15,4%.

Родріго потребує пророщування перед посадкою

Загадка пітера

Середньоранній сорт, який отриманий завдяки зусиллям російських селекціонерів. Показує високу продуктивність в північних регіонах країни, так як маловосприимчив до температурних перепадів. Урожай дозріває через 80-95 днів після появи сходів. Урожайність становить 192-336 кг з 10 кв.м.

Рослина низькоросла, проміжного типу з пряморослими пагонами. Кожен кущ за сезон утворює по 5-11 плодів середньою масою 150 г.бульби у сорту загадка пітера подовжено-овальні. Шкірка тонка, гладка, міцна, червона. Очі дрібні, поверхневі.

Смакові якості сорту фахівці оцінюють як хороші. Він відноситься до кулінарного типу ав. Ідеально підходить для салатів і смаження.

Загадка пітера має стійкість до раку і фітофторозу

Кондор

Це голландський столовий сорт картоплі, який був внесений до держреєстру в 1995 році і рекомендований до вирощування на території центральних областей. Кондор (condor) — це середньостиглий вид з тривалістю вегетації в 75-85 днів. Урожайність сорту досягає 180-360 кг з 10 кв.м. Сорт добре зберігається до весни, рівень відходів не перевищує 6%.

Рослина середньоросла, проміжного типу, висотою 60-65 см. Ягодообразованіе рідкісне. У гнізді утворюється 6-11 бульб, вагою 90-180 г.картоплини у кондора подовжено-овальні, червоного відтінку. М’якоть інтенсивно жовтого забарвлення, містить 9-14% крохмалю.

Смакові якості кондора оцінюються, як хороші. Сорт вважається універсальним, відноситься до кулінарного типу вс.

Кондор уражається нематодою

Вектор

Новий перспективний сорт культури, який отриманий завдяки зусиллям російських селекціонерів. Характеризується високим рівнем товарності. Цей сорт з червоною шкіркою має стійкість до фітофтори, що значно полегшує догляд за ним. Тривалість вегетації 80-100 днів.

Сорт відрізняється низькими кущами, з напівпрямостоячими пагонами. В одному гнізді у вектора за сезон утворюється 6-13 картоплин, середньою масою 92-143 г.плоди овально-округлі з щільною червоною шкіркою, тому легко переносять транспортування і тривале зберігання. Очки дрібні, глибина їх залягання незначна. Жовта м’якоть має щільну структуру.

важливо! урожайність вектора на рівні сортів колобок і бонні, вона становить 180-263 кг з сотки.

Цей сорт відрізняється відмінним смаком, має середню развариваемость, відноситься до кулінарного типу в.під час приготування м’якоть не темніє. Вектор підходить для приготування різних страв. Вміст крохмалю в його червоних плодах достігает16, 7-17, 5%.

Вектор підходить для промислового і приватного вирощування

Журавинка

Білоруський сорт пізнього терміну дозрівання. Районований у волго-вятському, центральному та північно-західному регіонах. Включений до держреєстру росії в 2004 році. Період вегетації у журавинки займає 90-100 днів. Урожайність виду на рівні 177-242 кг з сотки.

Важливо! журавинка-багатоклубневий сорт і вимагає розрядженої посадки.

Кущі середньої висоти, нарощують 5-6 потовщених стебел. Зростання бадилля у цього сорту інтенсивний. Картоплини округло-овальні, середні, червоні. У гнізді їх утворюється до 25 штук. Середня маса плодів у журавинки 90-140 г. Смакові якості їх відмінні. Сорт підходить для виробництва крохмалю, приготування чіпсів, хрусткої картоплі, пюре.

Журавинка добре відгукується на мінеральні та органічні добрива

Симфонія

Ця назва середньопізнього сорту картоплі з овальними бульбами інтенсивно рожевого забарвлення. Він отриманий голландськими селекціонерами, внесений до держреєстру росії в 1996 році. Тривалість вегетаційного періоду симфонії (symphony) становить 100-120 днів. Сорт характеризується невимогливістю до клімату і складу грунту.

Кущі високі, пряморастущіе. Під кожним з них утворюється 8-11 овальних вирівняних червоних бульб. Вихід товарних плодів у симфонії на рівні 81-92%, а лежкість – 95%.

Смакові якості картоплі відмінні. М’якоть розварюється, тому ідеально підходить для пюре. Вміст крохмалю в цьому червоному картоплі досягає 13-19%.

Симфонія підходить для механічного збору врожаю

Пікассо

Пізньостиглий голландський сорт, який відрізняється посухостійкістю і показує високу результативність в південних регіонах. Тривалість вегетації цієї картоплі 110-120 днів. Урожайність на рівні 190-315 кг з сотки. Вихід товарних бульб 80-95%.

Кущі у пікассо (picasso) високі, густообліственние. При правильному догляді рослина утворює по 17-18 бульб за сезон. Середня вага плодів становить 100-120 г.крахмалистость на рівні 10-12%, тому картопля не розварюється. Пікассо можна використовувати для приготування салатів, супів, смаження, запікання. Сорт добре зберігається до весни, не проростає.

Пікассо стійкий до виродження

Картопля червона з рожевою м’якоттю

Найкориснішими вважаються сорти червоної картоплі червоні всередині. Адже такий відтінок м’якоті свідчить про підвищений вміст антиоксидантів в плодах, тому їх регулярне вживання в помірній кількості є відмінною профілактикою багатьох захворювань. Однак таких сортів поки ще небагато.

Маніфест

Білоруський сорт, який був включений в держреєстр росії в 2014 році. Відноситься до категорії середньоранніх з вегетаційним періодом 90-110 днів. Показує високу результативність на пухких суглинках іСупісок. Вимагає посадки в добре прогріту грунт. Урожайність досягає 165-408 кг з сотки.

Маніфест характеризується високорослими кущами проміжного типу. Коренева система потужна, що утворює до 11-15 бульб, вагою 90-150 г.картоплини подовжено-овальні, з гладкою поверхнею, червоні. Очі дрібні, поверхневі.

Сорт вважається універсальним з хорошим смаком. Вміст крохмалю в м’якоті досягає 13-15, 4%.

Врожайність маніфесту безпосередньо залежить від дотримання правил агротехніки

Дезіре

Перевірений часом голландський сорт культури, який отримав офіційну реєстрацію в 1978 році. Відрізняється розлогими кущами, висотою близько 65 см.тривалість вегетації сорту дезіре (desiree) становить 80-100 днів. У гнізді утворюється 18-20 бульб середньою вагою 52-104 г.ягодообразованіе у сорту практично не спостерігається.

Картоплі дезіре мають овальну форму. Шкірка у них червона з численними поверхневими очками. Вихід товарних бульб становить 94%. Крахмалистость на рівні 13,5-21%.

Смак сорту оцінюється на рівні хорошого. Картопля підходить для приготування пюре, а також інших страв.

Дезіре має стійкість до температурних перепадів

Тетерів

Український пізній сорт, який добре переносить підвищену вологість. Тривалість його вегетації становить 120 днів. Урожайність на рівні 210-350 кг з сотки. Сорт характеризується інтенсивним темпом росту, швидко нарощує бадилля.

Бульби у тетерева округло-овальні, червоні. Їх середня вага варіюється в межах 70-130 г.у гнізді утворюється по 6-11 картоплин. Лежкість сорту становить 97%. Кулінарний тип сорту cd, тому він підходить для пюре, запікання, начинок.

Тетерів можна вирощувати в будь-якому регіоні

Сорти картоплі з червоними або рожевими оченятами

Існують також види культури, у яких червоні або рожеві тільки очі, а бульби світлого забарвлення. Такі сорти виділяються на тлі інших і користуються підвищеною популярністю.

  • аврора;

    Аврора характеризується високою врожайністю

  • невський;

    М’якоть невського в процесі приготування зберігає відтінок

Висновок

Вивчивши червоні сорти картоплі, їх особливості та характеристики, можна підібрати види, виходячи з передбачуваних умов вирощування. Це дозволить отримувати хороший урожай при мінімальному догляді. Однак періодично сорти потребують оновлення, так як поступово втрачають видові якості.