Що корисніше — диня або кавун, і кому не потрібно їсти диню

30

Дієтологи стверджують, що більшості дорослих потрібно з’їдати від однієї до двох чашок несолодких фруктів в день, і диня — відмінний вибір: вона не тільки сповнена води, антиоксидантів, вітамінів і мінералів, вам навіть не потрібно побоюватися за цукор, який міститься в свіжих фруктах, якщо ви активно займаєтеся спортом. У змаганні за складом речовин диня обігрує кавун, але корисна далеко не всім.

Корисні речовини, що входять до складу дині

Поряд з кавунами і огірками дині входять в сімейство гарбузових — корисних і популярних продуктів. Багато хто чув, що диня містить безліч вітамінів, мінералів і антиоксидантів, включаючи селен, бета-каротин, лютеїн та інші. Диня також дуже хороший джерело харчових волокон, фолієвої кислоти, ніацину, пантотенової кислоти і тіаміну. Ці поживні речовини корисні для підвищення витривалості, здорової функції нирок і селезінки, а також для зниження артеріального тиску. До складу дині також входить вітамін b6, який допомагає боротися з високим кров’яним тиском, шкірними захворюваннями та іншими проблемами системи кровообігу. Розберемося докладніше з її чудовими властивостями.

Що корисніше: кавун або диня?

Ка не крути, диня виграє змагання. Судіть самі:

  • диня містить більше бета-каротину та лютеїну + зеаксантину, ніж кавун, однак кавун містить більше лікопіну, ніж диня.
  • диня містить більше ніацину і фолієвої кислоти.
  • диня-відмінне джерело калію, вітаміну а і вітаміну с. У дині на 353% більше вітаміну с, ніж в кавуні: в кавуні міститься 8,1 мг вітаміну с на 100 г, а в дині — 36,7 мг вітаміну с.вітаміну а в дині на 504% більше, ніж в кавуні: в кавуні міститься 28 мкг вітаміну а на 100 г, а в дині — 169 мкг вітаміну а. Калію в ній на 138% більше, ніж в кавуні: кавун містить 112 мг калію на 100 г, а диня — 267 мг калію.
  • кавун і диня містять однакову кількість калорій: кавун містить 30 калорій на 100 г, а диня — 34 калорії.
  • за співвідношенням макроелементів диня схожа на кавун: за вмістом білка, вуглеводів і жирів. Кавун і диня містять однакову кількість вуглеводів-кавун містить 7,6 г вуглеводів на 100 г, а диня — 8,2 г вуглеводів.
  • вуглеводи в кавуні складаються з 94% цукру і 6% харчових волокон, тоді як вуглеводи в дині складаються з 89% цукру і 10% харчових волокон.
  • диня містить більше ніацину і фолієвої кислоти . І диня, і кавун містять значну кількість тіаміну, рибофлавіну, пантотенової кислоти і вітаміну b6.

8 найкорисніших властивостей дині для здоров’я

1. Для зору . Лютеїн і зеаксантин — два важливих антиоксиданти, які надають фруктам і овочам відтінок від жовтого до червоного. Їх комбінація допомагає відфільтрувати шкідливі сині світлові промені, граючи захисну роль у здоров’ї очей.

2. При астмі . Дослідження на тваринах показали, що споживання великої кількості антиоксидантного бета-каротину, форми вітаміну а, може допомогти запобігти розвитку астми в більш пізньому віці. Бета-каротин міститься в жовтих і помаранчевих плодах, таких як диня. Близько 200 г дині містить 3580 мкг бета-каротину. Експерти рекомендують щоденне споживання бета-каротину 18000 м3г щодня для чоловіків від 14 років і старше і 14 000 для жінок тієї ж вікової групи.

Вітамін с-це незамінний вітамін і антиоксидант, який може захистити від астми. Порція дині забезпечує 65 мг вітаміну с. Крім того , згідно з дослідженням 2010 року, у людей з астмою, які отримували холін-ще один антиоксидант, що міститься в дині — в якості лікування, спостерігалося зниження рівня запалення. Детальніше ви можете дізнатися в цьому матеріалі: https://www.eatthis.com/cantaloupe-health-benefits

3. При порушенні тиску . Клітковина, калій, вітамін с і холін, що містяться в дині, підтримують здоров’я серця. Якщо вам потрібно більше калію, перше, що спадає на думку, — це, ймовірно, банани. І хоча банани є відмінним джерелом калію, диня не відстає: одна порція містить майже 10 відсотків від рекомендованої денної норми. Вживання продуктів, багатих калієм, може допомогти знизити кров’яний тиск. Так, кардіологи рекомендують середньому дорослому споживати 4700 мг калію в день для підтримки здоров’я серцево-судинної системи. 200 г дині забезпечує близько 473 мг калію, або 10% від рекомендованої денної норми.

4. При онкології . Бета-каротин, токоферол та інші антиоксиданти в дині можуть допомогти запобігти пошкодженню клітин, викликаному окислювальним стресом, знизити ризик раку легенів, простати та інших типів. Харчові волокна дині також захищають від колоректального раку.

5. Порушення травлення . Диня багата водою і містить клітковину. Клітковина і вода можуть допомогти запобігти запору , сприяючи здоров’ю травного тракту.

6. Заповнення запасу рідини . Завдяки високому вмісту води і електролітів диня є хорошим вибором в спекотні літні місяці або після тренування: 200 г дині містить 160 г води і всього 53 калорії. Це відмінний фрукт для боротьби з зневодненням після тренування або в жаркий день.

7. Зміцнення шкіри і волосся . Що входить в диню вітамін а сприяє зростанню і підтримці всіх тканин, в тому числі шкіри і волосся. Вітамін с необхідний для виробництва колагену, який забезпечує структуру клітин.

8. Здорова вагітність . Диня багата фолієвою кислотою, або вітаміном b9. Крім того, що фолієва кислота має вирішальне значення для виробництва здорових еритроцитів, вона виконує ще одну важливу задачу. Багато лікарів рекомендують всім жінкам дітородного віку отримувати 400 грамів фолієвої кислоти кожен день, тому що нервова трубка дитини розвивається на самих ранніх стадіях вагітності (часто до того, як жінка навіть усвідомлює, що вагітна).

Кому не можна вживати диню

Деяким групам може знадобитися обережність при вживанні дині.

при діабеті . Людям з діабетом 2 типу або іншими захворюваннями, що вимагають дієти з низьким вмістом цукру, слід дотримуватися обережності при визначенні правильного розміру порції дині.

Глікемічний індекс дині-65, що є високим показником. Вона може на 90% складатися з води за вагою, але все ж містити 9 грамів цукру. Особливо не рекомендується вживати диню на ніч. Вечорами стає все важче ефективно спалити цей простий цукор. Травний процес вночі йде повільніше, тому рекомендується триматися осторонь від солодких і кислих продуктів. Дині містять великий відсоток натурального цукру, який може викликати збільшення ваги. Завжди краще проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати диню щодня. Офіційного верхньої межі споживання дині не існує. Однак постарайтеся обмежити споживання до 300 грамів в день, якщо ви не вживаєте інші фрукти.

при проблемах з нирками . Диня забезпечує близько 10% потреби людини в калії. Бета-адреноблокатори-ліки, які лікарі часто призначають при серцевих захворюваннях, можуть викликати підвищення рівня калію. Людям, які приймають бета-адреноблокатори, слід споживати диню в помірних кількостях, так як високий рівень калію може привести до пошкодження нирок.

Крім того, будь-який пацієнт з проблемними нирками повинен проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж збільшувати споживання продуктів з високим вмістом калію, таких як диня.

при чутливому травленні і відсутності побутових умов . І ще один момент. Якщо диня потрапляє в контакт з бактеріями-через зрошення або іншими способами-зовнішня оболонка може бути не чистою. Обов’язково ретельно мийте диню перед тим, як розрізати, інакше ви ризикуєте перенести з шкірки шкідливі бактерії, такі як сальмонела, на м’якоть.

Чи буває алергія на диню

Синдром оральної алергії ( oas) — це коли ваша імунна система відчуває в їжі пилок і білки, на які у вас алергія. Ці речовини можуть викликати перехресну реакцію і викликати алергічну реакцію. Синдром також відомий як синдром пилкової їжі.

Дослідження 2003 р. Припускає, що більшість людей, які повідомляють про симптоми алергії на диню, ймовірно, теж страждають алергією на пилок, докладніше ви можете дізнатися в першоджерелі: https://www.verywellhealth.com/melon-allergy-82834

Симптоми подібної алергії схожі на симптоми харчової алергії, але зазвичай легкі і обмежуються областю навколо рота. Симптоми включають:

  • поколювання або свербіж у роті або горлі;
  • набряк горла, губ, рота або язика;
  • свербіж у вухах.

Симптоми алергії на диню, як правило, швидко проходять після проковтування або виймання їжі з рота. Вживання чого-небудь нейтрального, наприкладШматка хліба або склянки води, може прискорити цей процес.

Чи можна запивати диню водою

Чому дієтологи часто радять не вживати воду після вживання певних продуктів — вишні, черешні, дині, кавуна? «їжу з високим вмістом води не можна запивати водою», — говорить доктор адіті шарма, головний дієтолог, колумбія, азія, газіабад. Ось деякі приклади: кавун, диня, диня, огірок, апельсин, як ді, ананас, грейпфрут, полуниця.

Організму необхідний певний рівень ph для перетравлення їжі. Цей рівень ph порушується, якщо ви вживаєте воду після їжі, яка вже містить воду. Це пов’язано з тим, що занадто багато води знизить ph вашої травної системи і призведе до ослаблення травлення. Через наявність клітковини і води такі фрукти, як диня, не рекомендується вживати натщесерце, оскільки вони знижують рівень ph нашої травної системи.