Сервіровка святкового столу: тонкощі етикету і 115 + варіантів бездоганного декору

110

Гарний новорічний декор святкового столу

Сервіровка святкового столу-це не просто його підготовка до урочистого обіду або званої вечері. Це, перш за все, створення певного настрою, в якому на кінцевий результат впливають і скатертина, і вибрані прилади, і серветки, і посуд. Безумовно, є деякі правила етикету, дотримання яких строго обов’язково. Але вирішальний фактор-це смак і творчий підхід, які в результаті і визначають естетичність сервірованого столу.

Зміст

Вінтажні серветки можуть стати ключовими аксесуарами при сервіровці столу

Велика кількість золотистих кантів і повірзностей в сервіровці святкового столу

Сервіровка столу з використанням елементів морського стилю

Сервіровка столу в білому кольорі

Оформлення столу

Сервіровка святкового столу – основа для будь-якого свята і створення святкового настрою у гостей. Дотримання правил сервірування необхідно при будь-якому торжестві. Красива сервіровка святкового столу-це ключ до успіху всього торжества. За довгі роки виведено величезну кількість формул і правил, слідувати яким необхідно при оформленні столу. Наспіх розставлені тарілки і келихи, столові прилади, доречні тільки окремих випадках – це неправильний підхід. Потрібно знати масу нюансів, завдяки яким можна вивести свій захід на вищий рівень.

В першу чергу враховується тематика свята. Дитячий або дорослий день народження, весілля, романтична вечеря або просто посиденьки з друзями – будь-який привід вимагає чіткого продумування майбутнього столу. Для того щоб вечеря вийшла незабутньою, просто смачної їжі буде недостатньо. Потрібно нарядити зал, в якому проводиться захід, прикрасити стіл і передати святковий настрій своїм гостям. Головне в цій справі — не перестаратися, так як захаращений посудом і прикрасами стіл може викликати абсолютно зворотне враження, показати відсутність смаку у господині. Головна мета-це створити у гостей позитивне враження як про свято, так і про саму господиню.

Якщо це звана або ділова вечеря, то варто зупинитися на нейтральному, досить стриманому стилі. Якщо серед запрошених-виключно родичі або друзі, то сервіровку можна зробити менш офіційної і вільної, задіявши елементи декору. При цьому елементи декору і сервірування столу повинні не тільки поєднуватися між собою, але органічно підходити до загального інтер’єру приміщення.

Гарний декор з природних матеріалів

Тому спочатку варто визначитися зі стилем святкового столу. По-перше, потрібно чітко знати, який посуд буде присутній на столі. Від цього факту можна буде відштовхуватися у виборі скатертини і серветок. Вже після цього вибирають елементи декору, такі як тримачі серветок, вази для квітів та інше.

Правила сервірування

Існує певний алгоритм дій при оформленні святкового столу:

  1. скатертина. Природно, для початку її потрібно випрати і випрасувати, щоб не було ні найменшого натяку на плями і складки. Чудово виглядають білосніжні скатертини-це класичний варіант. Зараз все частіше використовують відразу кілька полотен контрастних кольорів, вони можуть бути яскравими, а можуть бути і пастельними. У моді металізована тканина.
  2. розстановка тарілок на такій відстані один від одного, щоб гостям було комфортно сидіти і не зачіпати сусідів.
  3. розкладання столових приборів. Скільки їх повинно бути-безпосередньо залежить від пропонованих страв і кількості гостей. Викладати повний набір столових приладів не обов’язково. Наприклад, рибу можна їсти і без спеціальних ножа і вилки.
  4. розстановка скляного посуду-келихів, фужерів і вазочок. Кожен з них є прикрасою столу і дуже функціональний. Дуже важливо, щоб ці прилади були відполірованими до блиску, без розлучень.
  5. після перерахованих вище кроків приходить черга серветок. Найкраще оформити їх в спеціальні кільця, виставити на утримувачах або ж фігурно скласти індивідуально для кожного гостя. Використовувати дозволяється і тканинні і паперові серветки.

    Сучасний стиль у виборі колірної теми для весільного оформлення залу: весняний жовтий колір плюс строгий сланець

  6. спеції в обов’язковому порядку повинні мати правильне місце розташування на столі, адже у кожного свій смак і, можливо, гості захочуть заповнити в поданому блюді недолік перцю, солі або ж оцту. Ставити спеції слід в декількох місцях столу, щоб кожен без праці міг їх дістати.
  7. останнє, що потрібно виставити на стіл – це закуски.

Порада! вази з квітами (невисокі) стануть чарівною прикрасою вечері, як сімейного, так і ділового.

Тарілки

Тарілки нерідко задають тон всьому столу, тому до їх вибору підходять дуже відповідально. Урочистий прийом вимагає покупки нового посуду. Є спеціальні правила, за яким на столі повинні бути розставлені тарілки:

  1. край столу – не найкраще місце для тарілки, від нього варто відступити 2-5 см (відстань у два пальці)
  2. для особливо урочистого заходу або ділової презентації прийнято використовувати «подвійні тарілки», проклавши між ними серветку, щоб уникнути ковзання посуду
  3. біля основної можна поставити тарілку для пиріжків. Відстань між ними має бути не більше 5-12 см
  4. виставляти тарілки потрібно чітко на одній лінії. Це стосується як основних, так і пиріжкових.

Розставляти тарілки потрібно, відразу враховуючи, що місце потрібно буде для салатників, ваз і приладів.

Столові прибори

Під час звичайного обіду кожен з нас використовує мінімум приладів, розкладаючи їх у випадковому порядку. Але святковий захід вимагає особливої розкладки і певної кількість виделок і ножів.

Правильно розкладені прилади на святковому столі – дуже важливий момент

При сервіруванні ніж необхідно класти лезом до тарілки і з правого боку. Ножів, як правило, використовують кілька, тому дуже важливо їх розташування у тарілки. Найближче повинен лежати столовий ніж, а найдалі – для закусок, між ними кладуть ніж для риби.

Ложка повертається вгору носиком і лежить між ножами. Вилка кладеться з лівого боку від тарілки. Послідовність викладання вилок така ж як у ножів: їдальня, для риби і закусочна. Кладуться вони вгору зубчиками на відстані півсантиметра від тарілки.

Також можуть знадобитися і прилади для десерту. Кладуть їх перед тарілкою в такій послідовності: ніж, виделка і ложка.

Скляний посуд

Посуд зі скла відіграє практичну і декоративну роль. Форма келихів може бути оцінена одними гостями як зручна, а іншим просто-напросто буде неможливо тримати їх в руках. Такий посуд також потрібно вміти правильно розставити:

  1. фужери для соку і мінеральної води ставлять праворуч від тарілки або перед нею по центру;
  2. морс і квасний напій вживають з гуртки, ручку якої потрібно повернути вправо;
  3. алкогольні напої прийнято пити з келиха або чарки, в залежності від виду. Необхідно витримувати відстань між скляними приладами приблизно 1 см.

Як говорилося раніше, вся скляний посуд повинна бути обов’язково відполірована до блиску.

Використання серветок для святкового столу

Особливу урочистість столу додадуть білосніжні, яскраво прикрашені декором серветки. З них можна зробити якусь фігурку або просто скласти вчетверо. Вибрати серветки можна як одного кольору зі скатертиною, так і контрастують з нею. Дуже добре, коли серветки не просто підходять за кольором до скатертини, але і поєднуються з нею текстурою. Зараз можна придбати спеціальні набори кухонного текстилю, які включають в себе все необхідне для сервірування столу в потрібному стилі.

Серветки, винахідливо складені у вигляді кролика, підійдуть як для великоднього столу, так і для дитячого свята

Серветки в тон зі склянками зроблять сервіровку більш гармонійною

Зазвичай накрохмалену серветку кладуть зверху на тарілку або праворуч від неї. Тканинні серветки створені для декоративних цілей, ними не промаківают рот. Для цього є паперові.

Чи варто витримувати сервіровку столу в одному кольорі?

Все більш популярними стають святкові столи, виконані в одному колірному рішенні. Дуже часто останнім часом можна почути: «якого кольору буде ваше весілля?»або» у мене буде малиновий день народження!»

Колір свята потрібно вибирати, в першу чергу, зі своїх власних уподобань. Гості гостями, але господарі свята ви, і вибір кольору оформлення — один із способів висловити своє «я» або передати свій настрій.

… А чому б неПідібрати колір сервіровки під тон своїх очей?

Сервіровка в одній гамі чудово підходить для романтичної вечері. Як правило, в одному, «чистому» кольорі сервірувати стіл не вийде. А ось використання декількох відтінків-завжди до речі. Червоні серветки, келихи і свічки прекрасно підтримають дует з білосніжною скатертиною і такими ж тарілками.

Цікаво буде виглядати стіл в морському стилі. Він прекрасно підійде для домашнього обіду і посиденьок з друзями на природі. До того ж багато для такого варіанту робиться своїми руками, наприклад, власники для серветок з вигадливими черепашками.

Сервіровка святкового столу на вулиці

Абсолютні щасливчики ті, хто мають можливість організувати власне торжество на свіжому повітрі. Це можна зробити у власному дворі, на дачі або на орендованій ділянці. Описувати переваги такого свята не має сенсу. Адже це і свіже повітря, і приголомшливі пейзажі для фотографій, і різноманітний потенціал для організації святкового дозвілля.

Нейтральне оформлення для весільної вечірки в саду

Сервірувати стіл на вулиці можна в зелених тонах — під природні фарби природи, або ж, навпаки, скористатися прийомами контрасту. І перший і другий варіант залишать незабутнє враження у ваших гостей!

До того ж сервіровка столу «на природі» не вимагає особливих прикрас – все краси, як то кажуть, навколо. Тут використовується або домашній стиль, або контраст природи і «штучності» складних декоративних прийомів. Кожен захід розглядається індивідуально, і вибір посуду та інших атрибутів святкового столу – теж.

Святковий стіл на свято дитини

Дитяче свято – це тема, в якій політ фантазії ніколи не зупиняється. Діти дуже люблять уявляти, тому можна підключити винуватця торжества до підготовки свята. Для початку потрібно визначитися з тематикою – тут теж підкаже дитина. Адже робити потрібно так, як подобається йому. Запитайте у нього, який мультфільм або казка йому зараз подобається, а далі проблем з оформленням виникнути не повинно. На цей момент аніматори виділяють три види тематик дитячого свята:

  1. теми мультфільмів, книг і фільмів. Це можуть бути як класичні «колобок», «червона шапочка», так і сучасні «смішарики», «міньйони» та інші популярні мультфільми.

    Сервіровка дитячого святкового столу в мексиканському стилі

    Свіжі фрукти послужать відмінним декором для дитячого свята

  2. теми цікавих професій. Тут кожна дитина зможе відчути себе тим, ким хоче стати: пожежником або космонавтом, співаком або ковбоєм.
  3. історичні теми. Це оформлення і сервіровка дитячого столу під тему піратів, лицарів, принцес або інших персонажів.

Незалежно від теми свята потрібно чітко витримувати колірну гамму столу – не більше 2-3 кольорів. Дуже модно зараз виставляти кенді-бар з солодощами для гостей. Його можна облаштувати в стороні від основного столу на журнальному столику або комоді. На ньому також потрібно буде передбачити правильне оформлення, яке не йде врозріз з іншим декором. Можна накрити два столи-дитячий і дорослий, щоб не заважати один одному.

Варіант оформлення столика на свіжому повітрі

Для дитячого свята потрібні будуть також столові прилади, тарілки, склянки для напоїв з соломинками, етажерки для солодощів, вази для цукерок, підставка для торта, страви і підноси для десертів і закусок. Сильно перевантажувати стіл не варто, спочатку можна запропонувати маленьким гостям покуштувати основне блюдо і салати, а вже після дати їм досхочу наїстися солодощів. Поміняти страви можна, поки малюки зайняті іграми.

Декор до великодня

Рада! дуже зручно під час дитячого свята використовувати одноразову яскраву посуд. Її і мити не потрібно, і діти розбити її не зможуть. До того ж, вибір тематичних наборів посуду для дитячих заходів-величезний.

Кожне свято, навіть в домашніх умовах, можна звести на належний рівень. Для цього потрібно знати основні нюанси сервірування, дотримуючись яких гості залишаться задоволені чудово проведеним ввечері і чудовим смаком господині.