Особливості декларування фруктів і овочів

13

Фрукти і овочі присутні на російських прилавках круглий рік. Вони вживаються в їжу самостійно, використовуються для приготування гарячих і холодних страв, як сировина для харчової промисловості. У всіх перерахованих випадках продукція проходить обов’язкову оцінку відповідності перед випуском в реалізацію в єаес. В ході процедур підтверджується, що в процесі вирощування, переробки, доставки не використовувалися речовини, які можуть нашкодити людині і навколишньому середовищу.

Обов’язкове декларування плодоовочевої продукції

У термінах технічного регулювання фрукти та овочі відносяться до категорії продуктів харчування і потрапляють під дію одночасно двох регламентів єаес:

  1. 021/2011 — містить вимоги до показників якості та безпеки всіх видів продтоварів. Зобов’язує виробників та інших осіб, включених в ланцюжок поставок, впроваджувати на підприємстві принципи системи хассп.

  2. 022/2011 — встановлює вимоги до повноти і достовірності відомостей, які присутні на етикетці продуктів харчування. Зокрема, на упаковку має бути нанесено їх найменування, кількість, дата виробництва (збору врожаю), дані про виробника, терміни зберігання.

Для окремих категорій товарів застосовуються додаткові технічні регламенти митного союзу. Наприклад, для плодоовочевих соків, пюре діють положення тр тс 023/2011, для виробів з вмістом харчових добавок – тр тс 029/2012.

Оцінка відповідності проводиться у формі декларування. Її можна здійснити для серійного виробництва (із зазначенням терміну дії декларації: від 1 до 5 років), або для однієї партії (з обмеженням за кількістю товару).

Оцінка відповідності по тр тз 021/2011 передбачає проведення обов’язкових лабораторних досліджень фруктів, овочів. Перевіряються наступні параметри зразків:

  • органолептичні властивості (стиглість, зовнішній вигляд, смак і т. Д.);
  • бактеріальна обсіменіння;
  • гігієнічна безпека (вміст таких шкідливих речовин, як свинець, миш’як, кадмій, ртуть, нітрати, пестициди);
  • вміст мікотоксинів;
  • відсутність у складі антибіотиків;
  • інше.

Точний перелік перевіряються характеристик залежить від виду продуктів харчування. Результати експертиз вносяться в офіційний документ-протокол випробувань, одна копія якого передається підприємцю.

При декларуванні серійного випуску на підприємстві додатково проводиться виробничий контроль. Перевіряється, чи вибудувана система управління ризиками за стандартом хассп. Вона передбачає контроль технологічних операцій, документування, суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Декларування може проводитися для серійного випуску (на 1-5 років) або для партії (на період придатності продукції, з обмеженням за її кількістю).

Фітосанітарна сертифікація овочів і фруктів

Якщо плодоовочева продукція провозиться через кордон рф без попередньої обробки і фасування, на неї потрібно фітосанітарний сертифікат. Це правило закріплено рішенням ктс № 318 від 18.06.2010 р.документ підтверджує, що товар відповідає чинним карантинним нормам.

Оціночні процедури проводяться органами россільгоспнагляду. Вони включають перевірку документації підприємства:

  • зовнішньоекономічного контракту;
  • відомостей про сам вантаж і про його маршрут;
  • інформації про застосовувані виробником методи контролю.

Також проводяться лабораторні дослідження партії. Визначається, чи не міститься в ній шкідників, чи не заражений товар інфекційними хворобами. При необхідності здійснюється знезараження з оформленням відповідного акту.

Фітосанітарний сертифікат оформляється на одну конкретну поставку. Термін його дії становить 14 днів (для країн євросоюзу) або 15 днів (для інших держав).

Добровільний сертифікат на овочі та фрукти оформляється в тій системі оцінки, яку вибрав сам підприємець. Його можна отримати після завершення обов’язкового декларування. Документ підтверджує ті властивості товару, які вважав за потрібне виділити сам підприємець, наприклад:

  • зовнішній вигляд;
  • смак;
  • стиглість;
  • відсутність домішок в партії;
  • відсутність зіпсованих або не відповідних сорту елементів;
  • інше.

Зразки продукції проходять лабораторні дослідження, за підсумками яких оформляється протокол. Виявлені властивості зразків порівнюються з нормативними значеннями, які встановлюються технічною документацією підприємства.

Сертифікат якості діє не більше 3-х років. На цей період підприємець отримує право використання спеціального маркування. Документ є конкурентною перевагою держателя при укладанні великих контрактів поставки, за участю в закупівельних процедурах і освоєнні нових ринків збуту.

Порядок декларування продуктів харчування регламентовано тр тз 021/2011. Процедура включає:

  • збір пакету документації на товар і його виробника;
  • перевірку документації на відповідність вимогам законодавства;
  • відбір зразків продуктів, їх дослідження в лабораторії;
  • інспекцію виробництва на предмет відповідності принципам хассп.

Після завершення зазначених процедур підприємець самостійно реєструє декларацію. Для цього він заповнює електронну заяву, прикладає до неї протоколи випробувань, запевняє посиленою ецп. Документи відправляються на розгляд росаккредитации через особистий кабінет фірми або іп на держпослуг.

За підсумками перевірки документів росаккредитація присвоює декларації унікальний номер, реєструє інформацію про неї в єдиному реєстрі. З цього моменту підприємець отримує право на легальну реалізацію продуктів харчування на території єаес.

За посиланням https://rimtest.ru/deklaratsiya-na-frukty / можна отримати більш детальну інформацію або звернутися до експертів за консультацією.