Лікувальні властивості і рецепти настоянки, самогону з хеномелеса (айви)

26

Вміст

  • 1 лікувальні властивості настоянки з айви на горілці
  • 2 вибір і підготовка інгредієнтів
  • 3 рецепти приготування настоянки з японської айви
    • 3.1 настоянка з японської айви на горілці, самогоні, спирту
    • 3.2 настоянка з плодів японської айви
    • 3.3 настоянка з айви на коньяку
    • 3.4 айвовая настоянка на самогоні з імбиром
    • 3.5 настоянка з хеномелесу і лимона
    • 3.6 настоянка з медом і айвою
    • 3.7 потрійна настоянка
    • 3.8 настоянка з насіння японської айви
  • 4 рецепти приготування самогону з айви
    • 4.1 як приготувати брагу без дріжджів
    • 4.2 як приготувати брагу з цукром і дріжджами
    • 4.3 класичний рецепт приготування самогону
    • 4.4 кавказький самогон
  • 5 терміни та умови зберігання
  • 6 висновок

Настоянка з айви-незвичайний алкогольний напій, приготування якого під силу навіть новачкам, які не володіють досвідом в самогоноварінні. Фрукт не користується великою популярністю, хоча про його користь відомо багатьом людям. Лікувальними властивостями володіють як свіжі плоди, так і різні заготовки на їх основі: варення, джем, компот, а також алкоголь.

У деяких джерелах айву можуть називати хеномелес

Лікувальні властивості настоянки з айви на горілці

В будь-який настоянці з ягід або фруктів, через відсутність термічної обробки в момент її приготування, максимально зберігаються всі корисні речовини і вітаміни. Так, напій з айви, має тонізуючі, антиоксидантні, зігріваючі і бактерицидні властивості. Він сприяє:

  • нормалізації тиску;
  • поліпшенню роботи травної системи;
  • зміцненню організму;
  • заспокоєнню;
  • допомагає зняти набряклість;
  • сприятливо впливає на кровообіг;
  • очищає судини;
  • має жовчогінний і сечогінний ефект.

Важливо! настоянка приносить користь, якщо її пити в помірній кількості, максимум 150 мл на добу.

Щоб настоянка з айви вийшла по-справжньому хорошою, важливо використовувати стиглі плоди, збір яких припадає на осінь (вересень-жовтень). У цей момент вони набувають приємний запах і лимонний відтінок.

Увага! якщо восени довго стоїть тепла погода, то збір врожаю відкладають на листопад.

Айва вважається дозрілої, якщо вона має такі ознаки:

  • придбала жовтий рівний відтінок;
  • на шкірці немає зелених вкраплень;
  • стала пружною;
  • на її поверхні відсутній пухнастий наліт.

Після приходу заморозків плоди збирають в обов’язковому порядку. Якщо їм потрібно дозрівання, то їх залишають на 20-30 днів.

У свіжому вигляді айва кисла і терпка, м’яким її смак стає після термічної обробки

Рецепти приготування настоянки з японської айви

Технологій приготування корисного спиртного напою з айви існує кілька. Його можна готувати на спирту, самогоні, коньяку, горілці, і кінцевий результат в залежності від обраної основи завжди буде мати різні смакові особливості. Крім цього, чимале значення на напій надає час його витримки.

Зауваження! ароматні і смачніше продукт виходить при більш тривалому настої.

Настоянка з японської айви на горілці, самогоні, спирту

Найпростіший рецепт настоянки з айви передбачає використання мінімуму інгредієнтів:

  • горілка, самогон або спирт (45%) – 1,5 л;
  • цукор – 800 г;
  • айва – 1 кг.

Приготування:

  1. плоди добре вимити, позбавити від середньої частини, подрібнити.
  2. скласти продукт в скляну тару, засипати цукром, додати рідкий компонент.
  3. посудину щільно закупорити, віднести в прохолодне місце на пару місяців.
  4. настояний напій процідити, прогнати через фільтр, прибрати на тиждень в холодне місце.

Порада! перші пару тижнів настоянку бажано раз в кілька днів збовтувати.

Разом з цукром в напій можна додати дрібку ванілі або лимонної кислоти

Настоянка з плодів японської айви

Щоб приготувати настоянку з японської айви, потрібно взяти:

  • 4 плоду;
  • стакан цукру;
  • пляшку горілки.

Покроковий рецепт:

  1. фрукти помити, нарізати кільцями, укласти в банку.
  2. засипати цукром, залити горілкою, настояти півтора місяці в темряві.
  3. процідити, пропустити через фільтр, витримати пару тижнів.

Зауваження! півмісяця настоювання струшувати ємність через день, потім раз на тиждень.

Рецептура настоянки має французьке коріння

Настоянка з айви на коньяку

Щоб отримати з айви вишукану настоянку, її готують на основі коньяку. В якості інгредієнтів використовують:

  • айву — 1 кг;
  • коньяк (ром) – 0,6 л;
  • цукор-100 г;
  • корицю-3 палички;
  • ваніль – 1 г;
  • гвоздику – 1 бутон.

Технологія:

  1. чисті, нарізані плоди без кісточок подрібнити, скласти в банку.
  2. додати всі тверді інгредієнти, перемішати.
  3. залити алкоголем.
  4. добре закрити ємність, залишити при температурі близько + 20 °с на шість тижнів.
  5. кілька разів процідити, розлити по пляшках.

Перед вживанням готової настоянці бажано дати кілька днів «відпочити»

Айвова настоянка на самогоні з імбиром

З додаванням імбиру алкогольний напій стає більш гострим і пікантним. Для його приготування знадобляться:

  • плоди айвового дерева-0,5 кг;
  • фруктовий самогон – 0,5 л;
  • цукровий пісок – 0,3 кг;
  • корінь імбиру – 25 г.

Рецепт:

  1. підготовлену айву нарізати.
  2. імбир дрібно натерти.
  3. засипати продукти цукром і дочекатися виділення соку.
  4. додати самогон, закупорити, настоювати протягом двох місяців.
  5. після закінчення витримки 2-3 рази відфільтрувати.

Настоянка з імбирним коренем сприяє розщепленню жирів і допомагає при хворобах горла

Настоянка з хеномелесу і лимона

Для пікантної наливки з лимоном і айвою потрібні наступні продукти:

  • горілка – 1 л;
  • айва – 1 кг;
  • цукор – 0,1 кг;
  • вода-1 стакан;
  • лимон.

Поетапне приготування:

  1. з лимона вичавити сік, нарізати цедру, змішати з цукром і водою, довести до кипіння.
  2. додати в сироп кубики айви, проварити п’ять хвилин.
  3. остудити, перелити в бутель, додати горілку і настоювати 30 днів.
  4. відокремити рідину від м’якоті, процідити кілька разів, витримати ще тиждень.

Напій з додаванням лимона має особливі східні нотки

Настоянка з медом і айвою

Медова наливка на айві ідеально підходить в якості аперитиву. Для її приготування знадобляться:

  • хеномелес – 1 кг;
  • апельсин – 1 шт.;
  • цукор – 250 г;
  • мед – 150 мл;
  • горілка-0,5 л.

Рецепт:

  1. з’єднати часточки айви з горілкою, витримати під кришкою три тижні, рідину злити і прибрати в холодильник.
  2. у ємність з плодами додати цукор, настояти тиждень, періодично струшуючи.
  3. отриманий сироп злити, додати в нього мед і алкоголь, апельсиновий сік і подрібнену цедру, витримати 14 днів під кришкою в холодному місці.

Готову настоянку кілька разів проціджують

Потрійна настоянка

Для приготування потрійної настоянки необхідно взяти часточки айви, спирт, цукор в однакових пропорціях. Плоди засипати піском і настояти в темряві до появи 700 мл соку. Потім його злити і прибрати в холодильник. Спирт розбавити водою в співвідношенні 2: 1, залити айву, щільно закрити, настояти тиждень. Алкоголь злити, наповнити посудину з фруктами чистою водою трохи вище шару плодів, витримати ще сім днів. З’єднати всю отриману рідину, прибрати в холод до освітлення, процідити.

Потрійна настоянка зберігається близько року в темній тарі і холодному приміщенні

Настоянка з насіння японської айви

Насіння плодів хеномелеса володіють не менш корисними властивостями, ніж самі плоди, і деякі винороби при приготуванні настоянок не витягують їх з фруктів. При цьому важливо пам’ятати, що всередині кісточок знаходиться отруйна речовина амігдалін, тому не можна допускати їх подрібнення.

Рада! настоєм з теплої води і насіння айви успішно лікують коліти, запори, хвороби верхніх дихальних шляхів, опіки, подразнення шкіри.

Рецепти приготування самогону з айви

Самогон з айви, під час приготування якого дотримувалася вся технологія і проводилася подвійна перегонка, вважається високоякісним дистилятом. За словами досвідчених виноробів, використовувати дляПриготування напою слід тільки стиглі фрукти, будь-якого солодкого сорту. Якщо плоди кислі, то в напій обов’язково додають цукор.

Самогон з айви має приємний смак і легкий фруктовий аромат

Як приготувати брагу без дріжджів

Для приготування браги з айви вимиті плоди слід розрізати навпіл, прибрати їх середину і перемолоти м’якоть разом зі шкіркою на комбайні або м’ясорубці. Отриману масу викласти в тару, за бажанням засипати цукром, залити водою і перемішати. На горло пляшки натягнути медичну рукавичку, виконати в одному пальці отвір (голкою), залишити брагу в темному місці при температурі від +18 до +25 °с.відіграв напій процідити через кілька шарів марлі.

Брага з айви має гіркуватий смак і каламутний осад на дні

Як приготувати брагу з цукром і дріжджами

Технологія приготування браги з айви з дріжджами і цукром аналогічна попередньому рецепту. Єдине, що змінюється, — додають нові інгредієнти, на 10 кг плодів: цукор – 1 кг і дріжджі – 150 г пресованих або 25 г сухих. Допускається штучний продукт бродіння замінити диким, що знаходяться на шкірці айви. Для цього плоди не слід мити.

Зауваження! на штучних дріжджах тривалість бродіння становить 5-10 днів, а на диких в чотири рази довше.

Щоб приготувати самогон з айви за класичною рецептурою, проціджену брагу переганяють до падіння фортеці в струмені до 30%. Отриманий напій розбавляють водою до фортеці 20% і ще раз переганяють.

Попередження! перші 15% від загального обсягу (фракція з шкідливими домішками) збирають в окрему ємність і утилізують.

Закінчують збір при досягненні міцності напою близько 45 градусів, далі розбавляють його водою (за смаком), розливають по пляшках, прибирають на пару днів в прохолодне і темне місце.

Зазвичай фортеця самогону з айви доводять до 40 градусів

Кавказький самогон

Щоб приготувати з айви самогон по кавказькому рецептом, буде потрібно наступний перелік інгредієнтів:

  • айва – 1 кг;
  • чача – 1,5 л;
  • мед-0,4 кг.

Технологія приготування:

  1. плоди добре промити, нарізати, видаляючи серцевину, подрібнити ножем або за допомогою терки.
  2. всипати продукт в скляну бутель, залити чачею.
  3. добре закрити тару і залишити на 20 днів в освітлюваному місці.
  4. далі додати мед, настоювати ще сім днів, періодично збовтуючи.

Зберігати кавказький самогон бажано в погребі

Терміни та умови зберігання

При дотриманні правил зберігання айвової настоянки продукт може стояти від року до п’яти років. Зазвичай на тривалість збереження напою впливає температурний режим і використовувана ємність.

Найкраще бутлі з настоянкою тримати в приміщенні, де температура не опускається нижче +13 °с і не піднімається більше +25 °с.ідеальним місцем для зберігання вважається холодильник або льох, а також комора приміщення, куди не проникає сонячне світло.

Ємності, в які розливають настоянку з айви, обов’язково повинні бути чистими і стерилізованими, герметично закупореними. Краще якщо це будуть пляшки з темного скла або, в крайньому випадку, тара з харчового пластику.

Зауваження! наливка на основі хеномелеса п’ється легко, тому сп’яніння від неї можна відчути не відразу.

Висновок

Настоянка з айви вийде ароматною і смачною, якщо дотримуватися технології її приготування. При вживанні напою в помірних дозах організм насичується корисними речовинами і цінними компонентами, зміцнюється імунітет і навіть настає швидке одужання від простудних захворювань. Рецепт, за яким роблять алкоголь, можна вибирати будь-який, а ось дотримання пропорцій і якості сировини варто приділяти особливу увагу.