Вміст
- 1 лікувальні властивості настоянки з айви на горілці
- 2 вибір і підготовка інгредієнтів
- 3 рецепти приготування настоянки з японської айви
- 3.1 настоянка з японської айви на горілці, самогоні, спирту
- 3.2 настоянка з плодів японської айви
- 3.3 настоянка з айви на коньяку
- 3.4 айвовая настоянка на самогоні з імбиром
- 3.5 настоянка з хеномелесу і лимона
- 3.6 настоянка з медом і айвою
- 3.7 потрійна настоянка
- 3.8 настоянка з насіння японської айви
- 4 рецепти приготування самогону з айви
- 4.1 як приготувати брагу без дріжджів
- 4.2 як приготувати брагу з цукром і дріжджами
- 4.3 класичний рецепт приготування самогону
- 4.4 кавказький самогон
- 5 терміни та умови зберігання
- 6 висновок
Настоянка з айви-незвичайний алкогольний напій, приготування якого під силу навіть новачкам, які не володіють досвідом в самогоноварінні. Фрукт не користується великою популярністю, хоча про його користь відомо багатьом людям. Лікувальними властивостями володіють як свіжі плоди, так і різні заготовки на їх основі: варення, джем, компот, а також алкоголь.
У деяких джерелах айву можуть називати хеномелес
Лікувальні властивості настоянки з айви на горілці
В будь-який настоянці з ягід або фруктів, через відсутність термічної обробки в момент її приготування, максимально зберігаються всі корисні речовини і вітаміни. Так, напій з айви, має тонізуючі, антиоксидантні, зігріваючі і бактерицидні властивості. Він сприяє:
- нормалізації тиску;
- поліпшенню роботи травної системи;
- зміцненню організму;
- заспокоєнню;
- допомагає зняти набряклість;
- сприятливо впливає на кровообіг;
- очищає судини;
- має жовчогінний і сечогінний ефект.
Важливо! настоянка приносить користь, якщо її пити в помірній кількості, максимум 150 мл на добу.
Щоб настоянка з айви вийшла по-справжньому хорошою, важливо використовувати стиглі плоди, збір яких припадає на осінь (вересень-жовтень). У цей момент вони набувають приємний запах і лимонний відтінок.
Увага! якщо восени довго стоїть тепла погода, то збір врожаю відкладають на листопад.
Айва вважається дозрілої, якщо вона має такі ознаки:
- придбала жовтий рівний відтінок;
- на шкірці немає зелених вкраплень;
- стала пружною;
- на її поверхні відсутній пухнастий наліт.
Після приходу заморозків плоди збирають в обов’язковому порядку. Якщо їм потрібно дозрівання, то їх залишають на 20-30 днів.
У свіжому вигляді айва кисла і терпка, м’яким її смак стає після термічної обробки
Рецепти приготування настоянки з японської айви
Технологій приготування корисного спиртного напою з айви існує кілька. Його можна готувати на спирту, самогоні, коньяку, горілці, і кінцевий результат в залежності від обраної основи завжди буде мати різні смакові особливості. Крім цього, чимале значення на напій надає час його витримки.
Зауваження! ароматні і смачніше продукт виходить при більш тривалому настої.
Настоянка з японської айви на горілці, самогоні, спирту
Найпростіший рецепт настоянки з айви передбачає використання мінімуму інгредієнтів:
- горілка, самогон або спирт (45%) – 1,5 л;
- цукор – 800 г;
- айва – 1 кг.
Приготування:
- плоди добре вимити, позбавити від середньої частини, подрібнити.
- скласти продукт в скляну тару, засипати цукром, додати рідкий компонент.
- посудину щільно закупорити, віднести в прохолодне місце на пару місяців.
- настояний напій процідити, прогнати через фільтр, прибрати на тиждень в холодне місце.
Порада! перші пару тижнів настоянку бажано раз в кілька днів збовтувати.
Разом з цукром в напій можна додати дрібку ванілі або лимонної кислоти
Настоянка з плодів японської айви
Щоб приготувати настоянку з японської айви, потрібно взяти:
- 4 плоду;
- стакан цукру;
- пляшку горілки.
Покроковий рецепт:
- фрукти помити, нарізати кільцями, укласти в банку.
- засипати цукром, залити горілкою, настояти півтора місяці в темряві.
- процідити, пропустити через фільтр, витримати пару тижнів.
Зауваження! півмісяця настоювання струшувати ємність через день, потім раз на тиждень.
Рецептура настоянки має французьке коріння
Настоянка з айви на коньяку
Щоб отримати з айви вишукану настоянку, її готують на основі коньяку. В якості інгредієнтів використовують:
- айву — 1 кг;
- коньяк (ром) – 0,6 л;
- цукор-100 г;
- корицю-3 палички;
- ваніль – 1 г;
- гвоздику – 1 бутон.
Технологія:
- чисті, нарізані плоди без кісточок подрібнити, скласти в банку.
- додати всі тверді інгредієнти, перемішати.
- залити алкоголем.
- добре закрити ємність, залишити при температурі близько + 20 °с на шість тижнів.
- кілька разів процідити, розлити по пляшках.
Перед вживанням готової настоянці бажано дати кілька днів «відпочити»
Айвова настоянка на самогоні з імбиром
З додаванням імбиру алкогольний напій стає більш гострим і пікантним. Для його приготування знадобляться:
- плоди айвового дерева-0,5 кг;
- фруктовий самогон – 0,5 л;
- цукровий пісок – 0,3 кг;
- корінь імбиру – 25 г.
Рецепт:
- підготовлену айву нарізати.
- імбир дрібно натерти.
- засипати продукти цукром і дочекатися виділення соку.
- додати самогон, закупорити, настоювати протягом двох місяців.
- після закінчення витримки 2-3 рази відфільтрувати.
Настоянка з імбирним коренем сприяє розщепленню жирів і допомагає при хворобах горла
Настоянка з хеномелесу і лимона
Для пікантної наливки з лимоном і айвою потрібні наступні продукти:
- горілка – 1 л;
- айва – 1 кг;
- цукор – 0,1 кг;
- вода-1 стакан;
- лимон.
Поетапне приготування:
- з лимона вичавити сік, нарізати цедру, змішати з цукром і водою, довести до кипіння.
- додати в сироп кубики айви, проварити п’ять хвилин.
- остудити, перелити в бутель, додати горілку і настоювати 30 днів.
- відокремити рідину від м’якоті, процідити кілька разів, витримати ще тиждень.
Напій з додаванням лимона має особливі східні нотки
Настоянка з медом і айвою
Медова наливка на айві ідеально підходить в якості аперитиву. Для її приготування знадобляться:
- хеномелес – 1 кг;
- апельсин – 1 шт.;
- цукор – 250 г;
- мед – 150 мл;
- горілка-0,5 л.
Рецепт:
- з’єднати часточки айви з горілкою, витримати під кришкою три тижні, рідину злити і прибрати в холодильник.
- у ємність з плодами додати цукор, настояти тиждень, періодично струшуючи.
- отриманий сироп злити, додати в нього мед і алкоголь, апельсиновий сік і подрібнену цедру, витримати 14 днів під кришкою в холодному місці.
Готову настоянку кілька разів проціджують
Потрійна настоянка
Для приготування потрійної настоянки необхідно взяти часточки айви, спирт, цукор в однакових пропорціях. Плоди засипати піском і настояти в темряві до появи 700 мл соку. Потім його злити і прибрати в холодильник. Спирт розбавити водою в співвідношенні 2: 1, залити айву, щільно закрити, настояти тиждень. Алкоголь злити, наповнити посудину з фруктами чистою водою трохи вище шару плодів, витримати ще сім днів. З’єднати всю отриману рідину, прибрати в холод до освітлення, процідити.
Потрійна настоянка зберігається близько року в темній тарі і холодному приміщенні
Настоянка з насіння японської айви
Насіння плодів хеномелеса володіють не менш корисними властивостями, ніж самі плоди, і деякі винороби при приготуванні настоянок не витягують їх з фруктів. При цьому важливо пам’ятати, що всередині кісточок знаходиться отруйна речовина амігдалін, тому не можна допускати їх подрібнення.
Рада! настоєм з теплої води і насіння айви успішно лікують коліти, запори, хвороби верхніх дихальних шляхів, опіки, подразнення шкіри.
Рецепти приготування самогону з айви
Самогон з айви, під час приготування якого дотримувалася вся технологія і проводилася подвійна перегонка, вважається високоякісним дистилятом. За словами досвідчених виноробів, використовувати дляПриготування напою слід тільки стиглі фрукти, будь-якого солодкого сорту. Якщо плоди кислі, то в напій обов’язково додають цукор.
Самогон з айви має приємний смак і легкий фруктовий аромат
Як приготувати брагу без дріжджів
Для приготування браги з айви вимиті плоди слід розрізати навпіл, прибрати їх середину і перемолоти м’якоть разом зі шкіркою на комбайні або м’ясорубці. Отриману масу викласти в тару, за бажанням засипати цукром, залити водою і перемішати. На горло пляшки натягнути медичну рукавичку, виконати в одному пальці отвір (голкою), залишити брагу в темному місці при температурі від +18 до +25 °с.відіграв напій процідити через кілька шарів марлі.
Брага з айви має гіркуватий смак і каламутний осад на дні
Як приготувати брагу з цукром і дріжджами
Технологія приготування браги з айви з дріжджами і цукром аналогічна попередньому рецепту. Єдине, що змінюється, — додають нові інгредієнти, на 10 кг плодів: цукор – 1 кг і дріжджі – 150 г пресованих або 25 г сухих. Допускається штучний продукт бродіння замінити диким, що знаходяться на шкірці айви. Для цього плоди не слід мити.
Зауваження! на штучних дріжджах тривалість бродіння становить 5-10 днів, а на диких в чотири рази довше.
Щоб приготувати самогон з айви за класичною рецептурою, проціджену брагу переганяють до падіння фортеці в струмені до 30%. Отриманий напій розбавляють водою до фортеці 20% і ще раз переганяють.
Попередження! перші 15% від загального обсягу (фракція з шкідливими домішками) збирають в окрему ємність і утилізують.
Закінчують збір при досягненні міцності напою близько 45 градусів, далі розбавляють його водою (за смаком), розливають по пляшках, прибирають на пару днів в прохолодне і темне місце.
Зазвичай фортеця самогону з айви доводять до 40 градусів
Кавказький самогон
Щоб приготувати з айви самогон по кавказькому рецептом, буде потрібно наступний перелік інгредієнтів:
- айва – 1 кг;
- чача – 1,5 л;
- мед-0,4 кг.
Технологія приготування:
- плоди добре промити, нарізати, видаляючи серцевину, подрібнити ножем або за допомогою терки.
- всипати продукт в скляну бутель, залити чачею.
- добре закрити тару і залишити на 20 днів в освітлюваному місці.
- далі додати мед, настоювати ще сім днів, періодично збовтуючи.
Зберігати кавказький самогон бажано в погребі
Терміни та умови зберігання
При дотриманні правил зберігання айвової настоянки продукт може стояти від року до п’яти років. Зазвичай на тривалість збереження напою впливає температурний режим і використовувана ємність.
Найкраще бутлі з настоянкою тримати в приміщенні, де температура не опускається нижче +13 °с і не піднімається більше +25 °с.ідеальним місцем для зберігання вважається холодильник або льох, а також комора приміщення, куди не проникає сонячне світло.
Ємності, в які розливають настоянку з айви, обов’язково повинні бути чистими і стерилізованими, герметично закупореними. Краще якщо це будуть пляшки з темного скла або, в крайньому випадку, тара з харчового пластику.
Зауваження! наливка на основі хеномелеса п’ється легко, тому сп’яніння від неї можна відчути не відразу.
Висновок
Настоянка з айви вийде ароматною і смачною, якщо дотримуватися технології її приготування. При вживанні напою в помірних дозах організм насичується корисними речовинами і цінними компонентами, зміцнюється імунітет і навіть настає швидке одужання від простудних захворювань. Рецепт, за яким роблять алкоголь, можна вибирати будь-який, а ось дотримання пропорцій і якості сировини варто приділяти особливу увагу.