Відмінності клементина від мандарина пов’язані з забарвленням і структурою кірки, а також формою плодів. Зовні вони дуже схожі один на одного. Мандарини мають овальну сплощену форму, а клементини – класичну округлу. Смак останніх більш солодкий, в той час як в м’якоті перших помітна кислинка. При цьому обидва цитруса дуже корисні для організму, їх використовують навіть в дієтичному харчуванні.
Що таке клементини і мандарини
Мандарин і клементин відносяться до цитрусових фруктів з сімейства рутові (rutaceae)
Це споріднені культури, але мандарин з’явився значно раніше. Він є самостійним видом. Клементин вивели понад століття тому. Це гібрид на основі мандарина і апельсина-королька.
Основна різниця між плодами пов’язана з такими параметрами:
- форма;
- структура кірки;
- колір;
- смак;
- аромат.
Чим відрізняються клементини від мандаринів
Відрізнити клементин від мандарина не так просто, тому що вони схожі за формою, розміром і забарвленням плодів. Якщо придивитися більш уважно, можна помітити і відмінності. Певна різниця пов’язана і з смаковими якостями.
Історія походження
Якщо коротко вивчити історію походження, можна помітити, що мандарин набагато старше клементина. Культура давня, її вирощують протягом декількох тисячоліть. Спочатку мандаринові сади розташовувалися в індії, а через кілька століть вони з’явилися і в китаї.
70% експортованих з марокко цитрусових насправді є клементинами (хоча їх продають під торговою назвою » мандарини»)
Довгий час рослина вважалося екзотичним – плоди подавали тільки імператору і вищим чиновникам. У пізньому середньовіччі мандарини стали загальнодоступними. Вже в 16 столітті фрукти потрапили в європу. Вони з’явилися на території сучасної іспанії, італії, греції, туреччини, грузії.
Потім з китаю мандарини потрапили до японії. З туреччини культуру завезли в марокко, де стали вирощувати в промислових масштабах. У росії вони вперше з’явилися тільки в 70-х роках xix століття. Причому спочатку мандарини не були символом нового року. Через два десятиліття з’явилися перші мандаринові плантації в грузії і абхазії. Але масове поширення почалося тільки з середини 60-х років xx століття.
Клементин являє собою гібрид мандарина і апельсина-королька. Це споріднена культура, яка згодом була виділена в окремий вид з багатьма сортами. Причому самостійний статус клементин отримав тільки в 1902 році. Назва пов’язана з ім’ям французького місіонера клемана родьє. Саме він відкрив гібрид, вирощений в одному з притулків на території алжиру.
Хоча є й інша версія походження клементина, згідно з якою він з’явився значно раніше 1902 року. Фрукт стався в азіатських країнах, потім його почали вирощувати і в середземноморському регіоні. З часом він поширився в європі та росії.
Опис плодів
В першу чергу мандарини від клементинів відрізняються зовнішнім виглядом.
Мандаринові плоди мають тонку шкірку жовтого забарвлення. Між шкіркою і самої м’якоттю простір пухке, заповнене речовиною губчастої консистенції. Завдяки цьому кірка дуже легко відділяється від основної маси. У прошарку помітні залози кулястої форми. Вони містять ефірну олію, тому дають максимальний аромат. Форма плоду округла, помітно сплюснута зверху і знизу. М’якоть жовто-помаранчева, захована в часточки від 10 до 12. У кожній з них присутні насіння (1-2 шт.).
Плоди клементинів мають кілька щільних листків на держаку
Саме листові пластини псуються першими, завдяки чому можна дізнатися, наскільки товар свіжий. Шкірочка насиченого жовто-оранжевого, трохи червонуватого кольору. При цьому форма не сплюснута, вона округла і нагадує апельсин, хоча клементини менше за розміром. Оскільки пухкого шару під шкіркою немає, вона помітно важче відділяється від м’якоті.
порада! відрізнити фрукти можна, взявши їх в долоню і пом’явши в руках. Мандарин завжди м’якше, ніж клементин. Це найбільш надійна ознака, за яким можна визначити різницю.
Смакові якості
Відрізнити плоди можна і за смаком.
М’якоть мандарина містить як солодкі, так і кислуваті відтінки
Мандариновий смак збалансований, освіжаючий. Аромат яскравий, характерний для цитрусових.
Що стосується клементина, то у нього смак більш солодкий, нерідко виражений, без кислинки. Аромат, навпаки, не такий помітний.
Що спільного у клементинів і мандаринів
Незважаючи на відмінності, у обох цитрусових є і кілька подібностей. Плоди приблизно однакових розмірів, округлої форми і оранжево-жовтого забарвлення. Смак і аромат теж приблизно подібні, хоча і не збігаються повністю. Основні подібності пов’язані з хімічним складом:
- глюкоза
- фруктоза;
- кислоти органічні;
- пектини;
- масла ефірні;
- вітаміни е, с, pp;
- солі мінеральних речовин;
- мікроелементи (в тому числі кобальт, молібден, фтор, калій, кремній, кальцій і марганець);
- фітонциди.
Мандарини і клементини містять багато вітамінів, мінералів та інших цінних компонентів
Завдяки різноманітному хімічному складу цитруси приносять велику користь для організму. В першу чергу вони зміцнюють імунітет. Так, в 100 г м’якоті мандарина міститься більше 40% добової норми вітаміну с, а у клементина більше 50% на ту ж масу.
Обидва фрукта низькокалорійні: мандаринові плоди – 33 ккал на 100 г, а клементин – 47 ккал. Глікемічний індекс не більше 50, що дозволяє використовувати цитруси в помірних кількостях навіть при діабеті. Також плоди містять в складі харчові волокна (до 10% добової норми в 100 г). Це корисні речовини, що стимулюють перистальтику кишечника і значно поліпшують процеси травлення.
Схожість обох цитрусових пов’язано і з корисними властивостями:
- зміцнення серцевого м’яза;
- поліпшення імунітету;
- підвищення витривалості;
- профілактика респіраторних хвороб;
- відновлення зору;
- підвищення настрою;
- зняття стресу;
- усунення проблем зі сном;
- нормалізація ваги (фрукти можна використовувати для розвантажувальних днів).
У складі цитрусів є і певні відмінності. Мандарин містить досить рідкісне органічна речовина під назвою нобілетін. Він сприяє виведенню холестерину з печінки, завдяки чому знижуються ризики таких небезпечних патологій, як інфаркт та інсульт. До того ж нобілетін стимулює організм, що благотворно позначається на обміні речовин.
Мандариновий сік використовують як протигрибковий засіб-для цього роблять зовнішні компреси. У складі присутня фолієва кислота, яка допомагає впоратися з порушеннями менструального циклу. Вона ж сприяє правильному формуванню плоду, тому в невеликих кількостях мандарини слід вживати під час вагітності.
Клементин відрізняється тим, що в його складі міститься велика кількість вітаміну с.всього двох плодів достатньо для того, щоб заповнити добову потребу цього життєвого важливого речовини. До того ж м’якоть допомагає в лікуванні таких патологій, як гастродуоденіт і холецистит. Активні речовини усувають больові відчуття при виразці і запаленнях в кишечнику.
Висновок
Відмінності клементина від мандарина не завжди помітні візуально. Але якщо придивитися, можна побачити, що мандарини мають сплощену форму і не таку насичене забарвлення. Якщо пом’яти плід в руках, можна відчути, що він значно більш пухкий. А на смак цитрус більш кислуватий, в той час як клементин, навпаки, солодкий.