Кабачкові насіння: чи можна їсти, користь і шкода для чоловіків і жінок

124

Насіння кабачків, на відміну від гарбузових, пробували небагато. Хоча вони теж придатні в їжу і корисні для здоров’я. Їх давно і успішно використовують в народній медицині і домашній косметології – «багатогранне» благотворний вплив на організм і зовнішність обумовлено багатим хімічним складом. Однак при надмірному споживанні і наявності протипоказань можна завдати шкоди здоров’ю, це потрібно обов’язково враховувати при «самолікуванні».

Чи можна їсти насіння кабачків

Те, що гарбузове, динне і огіркове насіння їстівні, знають всі. Але кабачки відносяться до того ж сімейства, відповідно, і у них їх теж можна вживати в їжу. Причому з насінням готують не тільки кабачки-цукіні, у яких вони знаходяться в «зародковому» стані, але і витягують їх для їжі з плодів звичайних сортів, спеціально даючи їм нормально визріти.

Склад і калорійність кабачкових насіння

Самі кабачки – дієтичний продукт (24 ккал на 100 г). Але калорійність їх насіння становить 556 ккал на 100 г. У смажених кабачкових насіння вона ще зростає. Вони містять багато білків і жирів (відповідно 24,5-25 і 45-46 г на 100 г), але вуглеводів в них відносно мало (4,5-5 г на 100 г). Також насіння кабачка їдять заради харчових волокон, швидко забезпечують відчуття ситості-в 100 г міститься приблизно п’ята частина добової норми.

Мелені сирі насіння кабачків можна використовувати як оригінальну і корисну приправу до страв

Крім білків, жирів і вуглеводів, насіння кабачків містять необхідні для збереження здоров’я і нормального функціонування організму вітаміни:

  • а-необхідний для збереження гостроти зору;
  • в1 грає важливу роль в обміні білків і вуглеводів;
  • в2 бере участь в ліпідному обміні, потрібен для нормального функціонування нервової і серцево-судинної систем;
  • в5 сприяє регенерації і оновленню тканин на клітинному рівні;
  • в6 підтримує нормальний рівень гемоглобіну;
  • в9 — без нього неможливий нормальний поділ клітин;
  • с зміцнює імунітет;
  • е захищає організм від негативного впливу вільних радикалів, що забезпечують раннє старіння.

Також насіння кабачків забезпечують організм макро-і мікроелементами:

  • натрієм;
  • калієм;
  • фосфором;
  • кальцієм;
  • магнієм;
  • міддю;
  • марганцем;
  • селеном;
  • залізом;
  • цинком.

Смажені (особливо з сіллю і спеціями) насіння кабачків втрачають практично всю користь, зате їх калорійність зростає

Важливо! за хімічним складом насіння кабачків і гарбуза дуже схожі. У рецептах народної медицини і домашньої косметології вони взаємозамінні.

Чим корисні насіння кабачків

Прихильники народної медицини виділяють наступні «напрямки» благотворного впливу насіння кабачка на організм:

  1. «підтримка » для серця, яке забезпечують містяться в насінні кабачків калій і магній.
  2. нормалізація складу крові. Завдяки високій концентрації заліза насіння кабачків допомагають «підняти» низький рівень гемоглобіну. Також вони сприяють позбавленню від холестеринових «бляшок».
  3. поліпшення загальної фізичної витривалості. При регулярному включенні в раціон насіння кабачків сприяють насиченню тканин киснем.
  4. відновлення роботи травного тракту. Насіння кабачків багаті клітковиною і пектином. Їх рекомендують включати в раціон навіть після оперативного втручання, що зачіпає шлунок і кишечник. Вони забезпечують швидке перетравлення їжі, регулярний стілець. Також вони можуть застосовуватися при інтоксикації, допомагаючи виводити з організму отруйні речовини.
  5. зміцнення імунітету. Насіння кабачків-цінне «доповнення» до раціону взимку і під час весняного авітамінозу, коли свіжі овочі і фрукти в дефіциті.
  6. виведення з організму надлишків рідини, шлаків і токсинів. Регулярне вживання в їжу насіння кабачків-велика «допомога» печінки, нирок і профілактика набряків.
  7. підтримка молодості. У домашній косметології насіння кабачків використовуються для боротьби з ознаками в’янення шкіри, зміцнення нігтів і волосся.
  8. полегшення стану при захворюваннях опорно-рухового апарату. Насіння кабачків при артриті, артрозі, подагрі допомагають нормалізувати водно-сольовий обмін, сприяють регенерації кісткової і хрящової тканини.
  9. боротьба з паразитами. Насіння кабачків містять сантонін, згубний для більшості гельмінтів.
  10. нормалізація психоемоційного стану. Насіння кабачків сприяють відновленню після хронічного стресу, депресії, допомагають боротися з безсонням.

Багатство хімічного складу легко пояснює затребуваність насіння кабачка в народній медицині

Навіть ті, хто дотримується дієти і регулярно включає в меню кабачки, можуть не чистити їх від насіння. У невеликих кількостях вони не «перевантажать» організм калоріями, зате поліпшать смак страв, завдяки оригінальному «горіховому» присмаку. Також вони допомагають викликати спрагу, а дотримання питного режиму в боротьбі з надмірною вагою дуже важливо.

Народні рецепти

Найпростіший «рецепт» народної медицини, якщо не потрібно цілеспрямовано вирішувати певну проблему, – щодня з’їдати приблизно жменю насіння кабачка, забезпечуючи організм корисними речовинами і «підтримуючи» його. Але існують і засоби, що дозволяють боротися з різними захворюваннями.

Для боротьби з паразитами

Позбутися від глистів та інших гельмінтів допоможе відвар з насіння кабачка. Приблизно 50 г «сировини» заливають 200 мл чистої води, доводять до кипіння і тримають на мінімальному вогні близько півгодини. Після цього рідина на дві години залишають на водяній бані. Готовий відвар насіння кабачка проціджують, остуджують до кімнатної температури, випивають між прийомами їжі, ділячи на 2-3 рівні порції.

«лікування » відваром насіння кабачка необхідно продовжувати до повного вигнання гельмінтів

Важливо! смажити кабачки з насінням, а потім використовувати їх для приготування відвару проти паразитів марно. При термообробці сантонін руйнується, потрібні тільки сирі насіння.

При цукровому діабеті

При діабеті будь-якого типу «лікування» засобами народної медицини на основі насіння кабачка допомагає нормалізувати склад крові, знизити рівень цукру і «наситити» організм корисними речовинами. Останні сприяють поліпшенню його загального самопочуття, зміцненню імунітету і полегшення стану при багатьох «супутніх» цукрового діабету захворюваннях, «підтримують» практично всі органи і системи.

Діабетикам рекомендується щодня до обіду пити «молочко», кожен раз готуючи нову порцію. Подрібнені до порошкоподібного стану насіння кабачка (2 ст.л. З гіркою) заливають 100 мл води і добре розмішують, додаючи 0,5 ч. Л. Натурального рідкого меду.

Включаючи насіння кабачків в раціон при діабеті потрібно враховувати протипоказання, викликані» супроводжуючими » його захворюваннями

Важливо! мед-сильний потенційний алерген. При індивідуальній непереносимості можна просто виключити його з рецепта.

Від депресії

Настоянка з насіння кабачків благотворно впливає на психоемоційний стан не тільки при затяжній депресії. Вона допомагає відновитися після хронічного стресу, позбутися від наслідків нервового перенапруження, безпричинних «стрибків» настрою і нападів тривоги, дратівливості, проблем зі сном.

Спочатку 150 г подрібнених до кашкоподібного стану насіння кабачка заливають 500 мл горілки в герметично закривається ємності з темного скла. Протягом наступних трьох тижнів рідину тримають в прохолодному місці, захищаючи від попадання прямих сонячних променів і кілька разів на день активно струшуючи.

Після цього в настоянку з насіння кабачка додають 4 ст. Л. Натурального рідкого меду, добре перемішують і залишають ще на тиждень. Щоденні струшування повторюють. Готову рідину проціджують, приймають по 1 ст.л. Після вечері і приблизно за годину до сну.

Тривалість «курсу лікування» настоянкою з насіння кабачка-три місяці

Важливо! для посилення ефекту в настоянку разом з кашкою з насіння кабачка можна додати трави, що володіють заспокійливим і розслаблюючим ефектом – м’яту перцеву, мелісу, ромашку аптечну, материнку, чебрець, лаванду, валеріану.

Для зміцнення імунітету

Спочатку готують «карамель», розтоплюючи в каструлі з товстим дном або сотейнику суміш цукру і вершкового масла (по 1 ст. Л.) з молоком (100 мл). Щоб вона не пригоріла, її тримають на мінімальному вогні і постійно помішують. У загусла «карамель «додають склянку насіння кабачків, злегка остуджують, чайною ложкою формують»цукерки». ВониРозкладають на підносах, великих тарілках, деках, застелених пергаментним папером або фольгою, до повного застигання.

У день можна з’їдати по 3-5 «цукерок» з насіння кабачка

Важливо! «цукерки» з насіння кабачків не тільки сприяють зміцненню імунітету, але і допомагають позбутися від гельмінтів.

Від безпліддя у чоловіків

При проблемах з репродуктивною системою чоловікам можна їсти пророслі насіння кабачка. Таке «лікування» сприяє:

  • активізації синтезу тестостерону і збереження його вироблення на досягнутому рівні;
  • поліпшенню потенції і зростанню лібідо;
  • підвищенню якості насінної рідини.

Кабачки чистять від насіння, заливають їх водою в будь-якій глибокій ємності в співвідношенні приблизно 2:3. Через 15-20 хвилин деякі з них можуть спливти. Від них відразу позбавляються-в них немає життєздатного зародка. Решта прибирають в темне тепле місце на 8-10 годин.

Потім насіння кабачка розкладають на тарілці, підносі, деку, накривають вологою тканинною серветкою, рушником і залишають на добу, не даючи їм пересохнути. Для проростання їм необхідні тепло і світло. Щодня з ранку на порожній шлунок з’їдають склянку насіння кабачка.

Решта нез’їденими проростки насіння кабачка можна зберігати в холодильнику до трьох діб

Важливо! під час» курсу лікування » насінням кабачка чоловікам рекомендується відмовитися від інтенсивних фізичних навантажень. Разом з потом організм швидко «втрачає» особливо важливі для репродуктивної системи цинк і селен.

Застосування насіння кабачка в косметології

Речовини, що містяться в насінні кабачка, корисні не тільки для відновлення і підтримки здоров’я. Їх використовують в домашній косметології для збереження молодості і краси.

Від зморшок

Відвар з сирого насіння кабачка відновлює тонус, рівний і здоровий колір шкіри, скорочує зморшки. Його готують, заливаючи 100 г «сировини» 200 мл чистої води. Давши рідини покипіти п’ять хвилин, додають свіжі квітки ромашки аптечної (50 г), шавлія (20 г), листя м’яти або меліси (15 г). Ще через хвилину відвар з насіння кабачка знімають з вогню, остуджують і проціджують.

Відваром насіння кабачка можна вмиватися або протирати обличчя 2-3 рази на день

Для зміцнення волосся

Маски з насіння кабачка наносять на мокре волосся перед миттям, тримають 15-20 хвилин. Популярні рецепти:

  1. для боротьби з ламкістю і посіченими кінчиками. Змішати 100 г подрібнених в кашку насіння, по 1 ч.л. Свіжовичавленого лимонного соку і оливкової олії, 1 ст. Л. Рідкого меду.
  2. для додання обсягу. Подрібнити в блендері 200 г кабачка, не виймаючи з нього насіння, додати вміст двох капсул масляного концентрату вітаміну а або е.
  3. для гладкості і блиску. До кашки з насіння кабачка (100 г), додати змішане з медом і лляною олією (по 1 ч. Л.) молоко (200 мл).

Важливо! для посилення ефекту після нанесення маски з насіння кабачка рекомендується «упакувати» волосся в харчову плівку і «утеплити» рушником.

Маску з волосся змивають звичайною прохолодною водою або трав’яним відваром

Шкода насіння кабачків

Алергія на насіння кабачка – явище рідкісне, але ймовірне. При індивідуальній непереносимості не можна їсти їх» в чистому вигляді», а також гасити кабачки з насінням. Є й інші протипоказання, при яких вживання їх у їжу може погіршити стан хворого або викликати напад:

  • гострий запальний процес в травному тракті;
  • виразка шлунка, кишечника, гастрит у стадії загострення;
  • часті напади діареї, здуття живота, болі в області шлунка або кишечнику, метеоризм;
  • жовчо — або сечокам’яна хвороба; інші хронічні захворювання нирок, печінки;
  • підвищена кислотність шлункового соку.

Під час вагітності зловживати насінням кабачка не рекомендується через їх високу калорійність. Питання їх придатності в їжу обов’язково обговорюється з лікарем. Самі кабачки, якщо попередньо очистити їх від насіння, в більшості випадків з меню не виключаються.

Як зберігати насіння

Якщо зберігати насіння кабачків в оптимальних або близьких до цього умовах, вони не втрачають корисних властивостей протягом 7-8 років. Але концентрація вітамінів, макро — і мікроелементів неминуче знижується, тому краще використовувати за 3-4 роки.

Для зберігання насіння кабачків підійде будь-яка повітропроникна тара-полотняні або паперові мішечки, невеликі картонні коробки або дерев’яні ящики. У герметично закриваються скляні, пластикові, бляшані ємності можна складати тільки дуже добре просушені насіння кабачків. У приміщенні, де вони зберігаються, має бути досить прохолодно (12-15 °с). Також важлива низька вологість повітря.

Важливо! якщо просто вичищати насіння з кабачків, надовго зберегти їх неможливо, їх промивають, позбавляючись від залишків м’якоті. Потім сушать, розкладають в один шар на будь-якій відповідній поверхні в місці з хорошою вентиляцією, забезпечивши захист від прямих сонячних променів.

У непросушених насінні кабачків і при високій вологості повітря в приміщенні швидко розвиваються грибкові захворювання

Висновок

Насіння кабачків при відсутності протипоказань в народній медицині активно використовуються для лікування самих різних захворювань. Застосовуються вони і в домашній косметології. Однак наявність в них корисних для здоров’я вітамінів та інших речовин поєднується з високою калорійністю, є і протипоказання для їх вживання.