Чи треба і як чистити баклажани від шкірки перед готуванням

40

Чистити баклажани від шкірки в більшості випадків необов’язково. Шкірочка містить досить багато цінних елементів, клітковини, вона допомагає схуднути і очищає організм від токсинів. Але в деяких випадках чистка необхідна. Про те, як зробити її правильно, розказано в статті.

Почистити баклажани можна для гасіння, приготування ікри та інших страв, в яких необов’язково зберігати структуру шматків. Але якщо потрібно, щоб вони не розвалилися і тримали форму, наприклад, кільцями, очищати шкірку не потрібно. Тому однозначно відповісти на це питання не можна – все залежить від того, яке саме блюдо або заготовку на зиму планується зробити.

У більшості випадків знімати шкірку не потрібно

Чи чистять баклажани для салату

Для салату овочі краще чистити, оскільки їх нарізають дрібно, а потім шкірка буде відчуватися на мові. Це особливо важливо, якщо припускають використовувати свіжий плід.

Але якщо необхідно зберегти форму (наприклад, кубиками), шкірку краще не знімати. Вона дозволить підтримувати потрібну структуру-тоді салатна суміш буде виглядати більш привабливо.

Рагу передбачає тривале гасіння різних овочів. При цьому їх зазвичай нарізають невеликим кубиком, який встигає приготуватися за лічені хвилини. Тому прибирати шкірку не слід. В іншому випадку шматочки можуть втратити структуру.

Чи чистять баклажани від шкірки для смаження

Смажать баклажани зазвичай поздовжніми скибочками або кружечками. Вони повинні зберегти форму, щоб залишитися на тарілці красивими, непром’ятими. Тому чистити шкірку однозначно не варто.

Чи потрібно чистити баклажани перед заморожуванням

Перед заморожуванням чистити також небажано. Шкірка містить в складі досить багато корисних речовин, її використовують в дієтичному харчуванні. Тому всі частини овоча рекомендують залишити, не обтяжуючи себе зайвою роботою.

Для ікри чистити плоди необов’язково. Але якщо вони старі, і шкурка досить груба, можна прибрати її. Приготування йде досить довго-за цей час м’якоть встигне перетравитися в однорідну масу.

Чи корисна шкірка

Шкірка баклажанів досить корисна. Так, в ній є рідкісна речовина незунін. Це антиоксидант, який захищає нейрони, тканини головного мозку від руйнування вільними радикалами. Поряд з цим антиоксидант запобігає процесам передчасного старіння, бере участь у профілактиці ракових захворювань. Ще одна корисна функція-забезпечення здоров’я суглобів, попередження артритів.

Калорійність шкірки невисока-всього 24 ккал на 100 г.продукт дієтичний, до того ж він містить в своєму складі харчові волокна (в 100 г 13% від загальної добової норми). Це важливий компонент харчування, який повинен надходити на щоденній основі. Користь клітковини зводиться до декількох моментів:

  • зменшення почуття голоду;
  • сприяння схудненню;
  • стимулювання перистальтики;
  • очищення кишечника від токсичних речовин;
  • зниження холестерину;
  • контроль рівня цукру в крові;
  • профілактика інфаркту, інсульту та інших небезпечних патологій.

Шкірка досить корисна, тому краще не прибирати її

Увага! очистити баклажани від шкірки небажано.

У ній присутня більшість вітамінів групи в, кобальт, мідь, марганець, магній та інші мікроелементи. Тому слід зберегти всі корисні речовини.

Чи треба баклажани чистити від насіння

Чи потрібно очистити баклажани від насіння чи ні – це питання теж не має однозначної відповіді. Насправді все вирішується по ситуації. У великих баклажанах (як і великих кабачках) насіння вже добре оформлені, вони мають щільну оболонку, візуально виражені. Щоб зерна не траплялися на мові, їх дійсно краще прибрати.

Але в невеликих плодах насіння практично не виражені, тому чистити їх зовсім необов’язково. Більш того-в зернах міститься досить багато корисних речовин, тому їх краще залишити.

Важливо! у старих плодах починає накопичуватися соланін, це небезпечна речовина, яка присутня також в зеленому картоплі. Тому такі частини дійсно варто попередньо видалити ножем.

Почистити баклажан правильно досить просто. Для цього потрібно озброїтися гострим ножем і акуратно працювати. Причому очистити овоч від шкірки можна повністю або частково. Основні правила описані нижче.

Повне очищення

Щоб швидко очистити баклажани від шкірки, діють так:

  1. гострим ножем прибирають підставу стебла.
  2. утримуючи овоч щільно в руці, видаляють верхній шар. Працюють поступово, знімаючи одну смужку за одною.
  3. очищають до кінця, поки не буде шкірки.

Працювати можна не тільки ножем, але і спеціальної овощечисткой (економкою). Це дуже зручний пристрій, який потрібно направляти від себе, щоб не поранитися.

Часткова чистка

Часткове очищення знадобиться в тих випадках, коли планують приготувати овочі так, щоб вони зберегли свою форму, наприклад, запекти в духовці. Працювати можна також ножем або овощечисткой:

  1. прибрати підставу стебла.
  2. поступово знімати смуги через одну (відступаючи інтервал 2 см).
  3. потім нарізати на шматочки потрібної форми і розмірів, наприклад, невеликими кружечками або у вигляді кубиків.

Частково очищені овочі

Після приготування страви

Якщо потрібно швидко очистити запечені або тушковані баклажани від шкірки, необхідно дати їм охолонути. Для цього овочі викладають на дошку або на щільну тарілку. В даному випадку очищають ножем, акуратно знімаючи шкірку. Працювати економкою не вийде-навіть при невеликому натисканні сильно пошкодиться м’якоть.

Якщо плоди занадто м’які, доведеться працювати пальцями або взяти ложку, вилку. Такі овочі можна використовувати для приготування салату або рагу. Іноді їх застосовують і для фарширування, як у випадку з болгарськими перцями.

Висновок

Чистити баклажани від шкірки необхідно тільки в тих випадках, коли потрібно зробити салат або плоди старі, і шкірка досить груба. В інших ситуаціях краще не прибирати її – це зайва праця. До того ж в складі шкірки є досить багато корисних речовин.