«морська свіжість» саме так перекладається назва розмарину — rosmarinus, який в дикому вигляді зустрічається на узбережжі середземного моря. Рослина відомо ще з часів стародавнього риму: в імперії його називали морською росою – вважалося, що саме хвилі надають квіткам розмарину настільки красивий колір.
Листя розмарину мають гіркуватий смак і пряний запах. Як прянощі використовується в індії, африці та росії.
Наші предки наділяли розмарин чарівними корисними властивостями: він відганяє злих духів, притягує багатство. Звичайно ж, здавна відомі його корисні властивості, які успішно використовуються при лікуванні різних захворювань.
Різновиди розмарину
Всі види розмарину — багаторічні вічнозелені чагарники. Вони відрізняються за своїми властивостями і зовнішнім виглядом. Найпоширеніший вид-розмарин лікарський (r. Officinalis), являє собою розростається в ширину і висоту прямостоячий чагарник і може досягати висоти 2 метри.
Найвідоміші сорти розмарину лікарського: tuscan blue, erectus, miss jessopp’s variety, fastigiatus.
У кімнатній культурі поширені невисокі розпростерті види: розмарин лавандовий (r. Lavandulaceus), розмарин повзучий (r. Repens) і розмарин корсиканський розпростертий (r. Corsicus prostratus). Рослини невисокі, досягають середньої висоти до 0,5 м, але можуть при гарному догляді сильно розростатися в ширину (до 1,5 м).
Склад і корисні властивості розмарину
Склад розмарину унікальний: в ньому міститься вітамін в6, фолієва і пантотенова кислоти, рибофлавін, тіамін, мінеральні речовини – цинк, натрій, калій, мідь, марганець, залізо, фосфор, магній, кальцій. Таким чином, рослина зміцнює зуби і стінки судин, а також упорядковує гормональний фон. Міститься в ньому залізо сприяє нормальному формуванню гемоглобіну і міоглобіну, а марганець зміцнює нервову систему.
Також в розмарині містяться ліпіди – 18 амінокислот, фітостероли і жирні кислоти. Специфічна розмаринова кислота-потужний антиоксидант.
Зверніть увагу: найбільш корисно розмаринове ефірне масло. найбільша його концентрація представлена в трирічних листках рослини.
В ефірному маслі розмарину міститься цінна карнозна кислота, що затримує старіння і запобігає дегенеративні зміни мозку.
Розмарин надає тонізуючу дію на організм людини. Він застосовується при тривалому лікуванні антибіотиками, рятує від гіпотонії, подагри, коліків і ревматизму.
Рослина у вигляді розмаринового вина благотворно для чоловічої статевої системи. Якщо хочеться розслабитися, немає нічого кращого, ніж ванна з розмарином на сон грядущий.
спиртова настоянка розмарину покращує кровообіг.
Розмарин – ефективний засіб для стимуляції роботи кишечника і шлунка, справжній порятунок при лікуванні серцево-судинних захворювань, а також хороший помічник при реабілітації після інфаркту.
Ліки на основі розмарину приймають для лікування метеоризму. Як зовнішній засіб рослина допомагає при захворюваннях м’язів і суглобів. Препарати на основі ефірного масла розмарину – відмінні антисептики: вони рятують від абсцесів, екземи, вугрової висипки і фурункулів.
Застосовується розмарин і в якості імуностимулятора, і як засіб від застуди. Крім того, рослина надає антидепресивний ефект і добре справляється з різними інфекціями.
Застосування розмарину в медичних цілях
Спиртова настоянка з розмарину
Візьміть 50 г листя рослини, залийте їх 250 г 70%- го спирту і залиште настій на 10 днів. Потім відіжміть, відфільтруйте вміст і використовуйте як ліки.
Розмариновий настій на воді
2 чайні ложки подрібненого листя розмарину залийте склянкою окропу. Через півгодини процідіть настій і застосовуйте потроху протягом дня – до 6 прийомів при серцево-судинних проблемах, для розслаблення і поліпшення відтоку жовчі.
Відвар з розмарину
Залийте 2 чайні ложки подрібненого листя розмарину склянкою окропу. Через 20 хвилин кип’ятіння процідіть відвар. Приймайте тричі на день по 1 чайній ложці за 30 хвилин до їди. Засіб рекомендовано при серцевих болях, кольках, неврозах, як ліки від імпотенції і аменореї.
Чай з розмарину
Візьміть 1 чайну ложку подрібненого листя рослини і залийте 250 мл окропу. Чай буде готовий через 15 хвилин. Він зміцнить ваш організм і допоможе швидко прийти в себе після інфекційних захворювань.
Протипоказання до застосування розмарину
Навіть така корисна рослина, як розмарин, може нашкодити. Так, він категорично протипоказаний гіпертонікам, вагітним і годуючим жінкам, людям, що страждають від епілепсії, дітям у віці до 6 років, а також алергікам.
Ні в якому разі не приймайте всередину розмаринове масло: у великих кількостях воно перетворюється в отруту.
Розмарин в кулінарії
Листя розмарину часто додають в горохові супи, різні соуси. Він відмінно поєднується зі стравами з капусти і шпинату, картоплі і кабачків, баклажанів і сиру. Також його можна додавати в фруктові салати. Одна гілочка розмарину, залишена в пляшці з маслом на пару днів, додасть йому дивовижний середземноморський аромат.
Деякі шеф-кухарі вважають, що з червоними овочами рослина не поєднується – розмарин не «дружить» з томатами і буряком. Крім того, розмарин + лавровий лист – погана пара.
Намагайтеся не переборщувати при використанні розмарину, інакше він може надати страві аромат камфори.
«локшина » з моркви з розмарином
Інгредієнти
- 600-700 г великої соковитої моркви
- 4-5 зубчиків часнику
- 1 гілочка розмарину
- 80 мл оливкової олії
- 40 г вершкового масла
- велика морська сіль
- свіжомелений білий перець
Покроковий рецепт приготування
1. Очистіть моркву і за допомогою слайсера або широкого ножа для чищення овочів наріжте моркву найтоншими довгими смугами. Залийте отриману «локшину» чайником крутого окропу, закрийте кришкою і залиште на 10 хв.2. У велику сковороду з товстим дном налийте оливкову олію і покладіть вершкове. Роздушіть і очистіть зубчики часнику. У розмарину трошки листочків відкладіть для подачі. Додайте розмарин і часник до масла і поставте на середньо слабкий вогонь.3. Прогрівайте, поки часник не почне коричневіти, приблизно 4 хв. Вийміть часник і розмарин, покладіть в гаряче масло моркву і прогрівайте, акуратно перемішуючи, поки морква не стане м’якою, приблизно 5 хв. При бажанні збільште вогонь на пару хвилин, щоб» локшина » підсмажилася.4. Приправте сіллю і перцем, перемішайте і зніміть з вогню. Подавайте до курки, прикрасивши листочками розмарину.час приготування — 20 хвилин. Рецепт розрахований на 4 порції.
Булочки з родзинками і розмарином
Інгредієнти
- розмарин сухий – 2 гілочки
- борошно – 400 г
- дріжджі сухі – 1 ст. Л.
- цукор – 3 ст. Л.
- родзинки без кісточок – 150 г
- масло рослинне-7 ст. Л.
Покрокове руководство1. Дріжджі і 1 ст.л. Цукру розвести в 250 мл теплої води і залишити на 10 хв. Борошно просіяти в миску і поставити на 2 хв. В розігріту до 150 °с духовку.
2. Додати в прогріте борошно цукор, що залишився, влити дріжджі, замісити тісто. Вимішувати на присипаній борошном поверхні 10 хв. Перекласти в змащену 1 ст. Л. Рослинного масла миску, накрити і залишити в теплому місці на 1,5 ч.
3. У розмарину відокремити листочки, порубати їх і злегка розтерти товкачем. У сотейнику нагріти масло з розмариновими листочками, не доводячи його до кипіння. Зняти з вогню і дати охолонути.
4. Тісто обмять, перекласти на присипану борошном поверхню, додати 4 ст.л. Масла з розмарином і промиті родзинки. Вимісити.
5. Розділити тісто на 8 частин, скачати кожну в кульку. Покласти на присипаний борошном деко, злегка притиснути. Гострим ножем зробити на булочках хрестоподібний надріз. Накрити і залишити на 30 хв.
6. Розігріти духовку до 180 °с. Булочки змастити рештою розмариновим маслом. Випікати 30 хв.
Час приготування — 2,5 години. Рецепт розрахований на 8 порцій.
Розмарин в косметології
Розмарин – частий компонент лосьйонів для обличчя: він помітно омолоджує шкіру і покращує кровообіг.
Відвар цієї рослини можна використовувати як кондиціонер для волосся, особливо для жирних. Якщо ви хочете прискорити зростання шевелюри, виконуйте масаж голови з маслами на основі розмаринового ефірного масла.
КрімТого, відвар розмарину-відмінний засіб боротьби з прищами і гнійними висипаннями, особливо у підлітків.